Az őszi szezon első számú konyhai hozzávalója a sütőtök. Ezerféleképpen felhasználható, a villámgyors krémlevestől a kissé pepecselősebb sütőtökös gnocchi-ig mindenféle ételben főszerepet kaphat. A franciák sós pitéjében, a quiche-ben is remekül működik, ennek a műfajnak pedig az a legnagyobb előnye, hogy kedvünk szerint kombinálhatjuk a hozzávalókat. Az alábbi recept leginkább egy kiindulási alap, a reszelt sajt helyett használhatunk fetát vagy kéksajtot, de gazdagíthatjuk a pitét gombával, cukkínivel, vagy akár szalonnával is – ezeket a pite megtöltése előtt érdemes készre sütni.
Sütőtökös quiche
quiche alaptészta (helyettesíthető levelestésztával)
- 30 dkg sütőtök
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 tojás
- 2 dl tejszín
- szerecsendió
- 3-4 friss zsályalevél
- 5 dkg gouda, trappista, parenyica, vagy más, reszelhető sajt
- olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- A sütőt 200 C fokra előmelegítjük.
- A sütőtököt megpucoljuk, és nagyjából 2×2 cm-es kockákra vágjuk.
- A felkockázott sütőtököt egy tepsire tesszük. Ráöntünk 2 ek olívaolajat, sózzuk, majd jól átkeverjük. 25 perc alatt aranybarnára sütjük a sütőben.
- Közben a hagymát vékonyan felkarikázzuk, és egy kevés olívaolajon, pici sóval, gyakran kevergetve 15 perc alatt karamellizáljuk egy serpenyőben.
- A tojásokat felverjük, majd hozzákeverjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, és pici szerecsendiót keverünk bele.
- A zsályaleveleket feltekerjük, majd apróra vágjuk, a sajtot egy tálba reszeljük.
- Összeállítjuk a quiche-t: a tésztát egy kerek tortaformába simítjuk, majd eloszlatjuk benne a megsült sütőtök-kockákat és a karamellizált hagymát. Ráöntjük a tojásos-tejszínes tölteléket, végül rászórjuk a zsályát és a reszelt sajtot.
- 175 C fokra mérsékeljük a sütő hőmérsékletét, és 35 perc alatt készre sütjük a pitét. Salátával körítve reggelire, ebédre és vacsorára is tálalhatjuk.