Meleg sütőtök-saláta csicseriborsóval és pesztóval

2018. január 11.
Téli vitaminbomba világbajnok ízekkel – főzzetek meleg sütőtök-salátát csicseriborsóval, bloggerünk, Füge Kata receptje alapján.

Télen sem kell megfeledkeznünk a salátákról, sőt! Nagyszerű, szezonális alapanyagokból készíthetünk melengető ételeket, amelyek önmagukban és köretként is tökéletesek, nem mellesleg másnap, irodai ebédként is kiválóak.

Az alábbi csicseriborsós-sütőtökös salátában újfajta szerepben tündököl a pesto: próbáljátok ki, nagyszerűen működik salátaöntetként is. Az étel készíthető konzerv csicseriborsóból, de természetesen főzhetjük a szárított verzióból is, ebben az esetben azt előző este érdemes beáztatni.

Meleg sütőtök-saláta csicseriborsóval és pesztóval

  • 500 gramm sütőtök
  • 250 gramm konzerv csicseriborsó
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2 evőkanál bazsalikomos pesto
  • a tálaláshoz friss bazsalikom
  • olívaolaj
  • só, bors

A sütőt elmelegítjük 200 fokra.

A sütőtököt 2×2 cm-es kockákra vágjuk, majd beleszórjuk egy akkora tepsibe vagy sütőtálba, amelyben egy rétegben elfér. Összekeverjük 3-4 evőkanál olívaolajjal, egy nagy csipet sóval és frissen őrölt borssal, majd mintegy 15-20 perc alatt sütőben puhára sütjük a kockákat.

Közben félbe vágjuk és vékonyan felszeleteljük a lilahagymát. Egy közepes serpenyőt alacsony lángra teszünk, majd 2-3 evőkanál olívaolajon, kissé sózva lassan sütjük rajta a lilahagymát, amíg karamellesre nem változik (10-15 perc, nagyjából egyszerre lesz kész a sütőtökkel).

A csicseriborsót leszűrjük, és egy nagyobb tálba szórjuk. Felöntjük háromszoros mennyiségű vízzel, majd a kezeink között ledörzsöljük a héját. A héjjal együtt leöntjük róla a vizet, majd lecsepegtetjük.

Végül összeállítjuk a salátát: a puha sütőtököt, a karamellesre sült hagymát és a csicseriborsót egy nagy tálba szórjuk. Összekeverjük a pesto-val, majd megkóstoljuk. Ha kell, adunk hozzá még olívaolajat, sót vagy borsot. Friss bazsalikommal és pirított bagettel (esetleg a korábban már bemutatott naannal) tálaljuk.

Futureater