A leggyorsabb tex-mex tésztasaláta

2018. november 10.
A tex-mexet mindenki szereti, csak még nem biztos, hogy tud róla. Most egy szupergyors tésztasaláta receptet hozott nektek Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere a Nosalty-ról.

A tex-mex egy külön fogalom, mindenhol szeretik a világban, de valahogy az a gyanúm, hogy itthon különösen népszerű. Hogy miért? Nagyon közel áll a mi ízlésünkhöz. Hús, hús, bab, kukorica, csípős ízek, tejföl, még egy kis hús, és némi szénhidrát. Ki ne imádná? 

Az erősen keverék kaja alapjai nem is feltétlenül Mexikóból származnak – kivéve a tortilla lapokat – , sokkal inkább az USA dél-nyugati államaiból, ahol azért nagyon hasonló az éghajlat, mint Mexikó északi részén, így könnyű hasonló alapanyagokra szert tenni. De Mexikóban nem esznek ennyi marhát – sőt, főleg csirke- és disznóhús a jellemző – , chiliből sokkal több fajta van, és zöldségekkel is jobban el vannak eresztve. A streetfood-jellegű tex-mex azonban minden bumfordisága, túlpakoltsága ellenére nagyon is szerethető!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én gyakran főzök képek alapján – nézegetem a különböző képmegosztós oldalakat, és ha szembe jön valami, ami nagyon gusztára sikerült, akkor azt beiktatom a heti menetrendbe. Ezzel a tex-mex salátával is így történt.

A megadott oldal naná, hogy amerikai volt, a sali pedig eredetileg tacosaláta néven futott, azon az apropón, hogy előre kevert tacofűszert, úgynevezett taco seasoninget kellett – volna – beletenni. Mivel kint még mindig nagyon meleg van, és pont nem kívánok se húst, de hosszú főzőcskézést, tex-mexet viszont majdnem mindig, úgy döntöttem, kipróbálom.

Kicsit átvariáltam az eredeti receptet – hogy kerül egy taco-ba, még ha ez valójában csak egy tésztasaláta is, cukkini? Plusz elhagytam a fűszerkeveréket – találtam ugyan egy országos bolthálózat polcán, de elolvasva a hozzávalókat, úgy döntöttem, ezt én is meg tudom csinálni, anélkül, hogy 700 forintot adnék egy ízfokozókkal felturbózott, hagymapor alapú cuccért. A saját készítésű öntetembe viszont tettem jó adag chilit, lime-ot, paradicsompürét, jó minőségű olívaolajat, reszelt hagymát és fokhagymát – és szerintem meg is nyertem a versenyt.

A többi hozzávalót pont annyi időbe telik felcsapdosni, amíg a tészta kifő – utána csak egy hideg vizes öblítést igényel, egy nagy tálat, meg egy óra pihenőt a hűtőben. Mehet grillek mellé, de csak úgy magában is. Készítsétek el, és hagyjátok a konyhát pihenni, míg főzésre alkalmas idő nem lesz!

A receptért kattints a Nosalty ízHUSZÁR magazinjára!