Gyors és olcsó spanyol egytálétel hideg estékre

2018. november 17. |

A huevos rotos talán az egyik legegyszerűbb spanyol egytálétel vagy tapas - olcsó, laktató, gyors. Ha eddig nem próbáltad, most pont itt van az ideje! Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere.

Azt hiszem, annak idején Almodóvar miatt szerettem meg Spanyolországot. Jobban mondva, a filmjei miatt kezdtem el annyira vágyódni Európa déli csücskébe. 15 évvel ezelőtt, mikor a gimi első évében elkezdtem spanyolul tanulni, még működött a Corvin moziban a videótéka – lehet, hogy még ma is megvan – , oda zarándokoltam el minden héten kétszer újabb Almodóvárokért. Teljesen beleszerettem az őrült karaktereibe, a halálig egyet szerető, küzdeni tudó, mindent túlélő, ugyanakkor támaszra vágyó női figuráiba, abba a sajátos spanyol hangulatba, ami Lorca írásaiban is olyan ősinek és ösztönösnek mutatja be a spanyolokat.

A filmjei sajnos egyszer csak elfogytak a tékából, de mivel két évente kijött egy újjal – szerény véleményem szerint egyre gyengébbekkel – , azért volt mindig utánpótlás. Utolsó filmje, ami igazán megőrzött valamit a régiek hangulatából, az Abrazos rotos – Megtört ölelések – volt, ami egy magamfajta Almodóvár-geeknek igazi kincsesbánya. A jó öreg Pedro ugyanis vett egy keretsztorit, majd felhasználta, amit a kamrában talált: gyakorlatilag egybegyúrta korábbi ismert filmjeit, és lehetett azon versenyezni a moziban, hogy ki ismeri fel előbb, melyik korábbi munkából van beágyazva ez a párbeszéd. Át is futott az agyamon, hogy a címet egy hasonló spanyol ételből vette: a huevos rotos, szó szerint megtört tojások alapkoncepciója ugyanis elég hasonló: vegyél egy pár szem krumplit meg tojást, nézz be a hűtőbe, dobáld bele, ami már ott van, és lesz egy kis energiával összehozott, de nagyon szerethető, laktató vacsorád, aminek az elkészítésébe nem haltál bele.

A huevos rotos az egyik legegyszerűbb spanyol étel, régen főleg a szegények ették, mára azonban ott van a legtöbb tapasbárban, és egy-egy jól felturbózott verziója a kreatív bisztrók étlapján. A koncepció pofonegyszerű: olajon megsült krumpli, aminek a tetejére ütnek pár tojást, ami azonnal meg is sül a krumpli hőjétől. Ez az alapötlet, de a legtöbb helyen tesznek bele sült paprikát, hagymát, a hegyek között szárított spanyol sonkát, chorizót, vagy esetleg egy kis véres hurkát. A huevos rotosnak nincs szezonja, és bármelyik napszakban nekiállhatunk – aki szereti az anno boltban, mirelit verzióban is beszerezhető parasztreggelit, az eheti reggel, de az a verzió, amit most én hoztam, szerintem simán tudja pótolni az egy órán át összerakandó rakott krumplit is.

Akármennyire spanyol is, szerintem minden megvan benne, amit a klasszik magyar konyha kedvelői szeretnek, akit pedig a spanyol ízek vonzanak, azok készíthetik ibériai alapanyagokkal kiegészítve. Akármelyik táborhoz tartoztok, próbáljátok ki: gyors, egyszerű, és garantáltan mindenki szeretni fogja!

A receptért kattints a Nosalty ízHUSZÁR magazinjára!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve