Gyors és olcsó spanyol egytálétel hideg estékre

2018. november 17.
A huevos rotos talán az egyik legegyszerűbb spanyol egytálétel vagy tapas - olcsó, laktató, gyors. Ha eddig nem próbáltad, most pont itt van az ideje! Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere.

Azt hiszem, annak idején Almodóvar miatt szerettem meg Spanyolországot. Jobban mondva, a filmjei miatt kezdtem el annyira vágyódni Európa déli csücskébe. 15 évvel ezelőtt, mikor a gimi első évében elkezdtem spanyolul tanulni, még működött a Corvin moziban a videótéka – lehet, hogy még ma is megvan – , oda zarándokoltam el minden héten kétszer újabb Almodóvárokért. Teljesen beleszerettem az őrült karaktereibe, a halálig egyet szerető, küzdeni tudó, mindent túlélő, ugyanakkor támaszra vágyó női figuráiba, abba a sajátos spanyol hangulatba, ami Lorca írásaiban is olyan ősinek és ösztönösnek mutatja be a spanyolokat.

A filmjei sajnos egyszer csak elfogytak a tékából, de mivel két évente kijött egy újjal – szerény véleményem szerint egyre gyengébbekkel – , azért volt mindig utánpótlás. Utolsó filmje, ami igazán megőrzött valamit a régiek hangulatából, az Abrazos rotos – Megtört ölelések – volt, ami egy magamfajta Almodóvár-geeknek igazi kincsesbánya. A jó öreg Pedro ugyanis vett egy keretsztorit, majd felhasználta, amit a kamrában talált: gyakorlatilag egybegyúrta korábbi ismert filmjeit, és lehetett azon versenyezni a moziban, hogy ki ismeri fel előbb, melyik korábbi munkából van beágyazva ez a párbeszéd. Át is futott az agyamon, hogy a címet egy hasonló spanyol ételből vette: a huevos rotos, szó szerint megtört tojások alapkoncepciója ugyanis elég hasonló: vegyél egy pár szem krumplit meg tojást, nézz be a hűtőbe, dobáld bele, ami már ott van, és lesz egy kis energiával összehozott, de nagyon szerethető, laktató vacsorád, aminek az elkészítésébe nem haltál bele.

A huevos rotos az egyik legegyszerűbb spanyol étel, régen főleg a szegények ették, mára azonban ott van a legtöbb tapasbárban, és egy-egy jól felturbózott verziója a kreatív bisztrók étlapján. A koncepció pofonegyszerű: olajon megsült krumpli, aminek a tetejére ütnek pár tojást, ami azonnal meg is sül a krumpli hőjétől. Ez az alapötlet, de a legtöbb helyen tesznek bele sült paprikát, hagymát, a hegyek között szárított spanyol sonkát, chorizót, vagy esetleg egy kis véres hurkát. A huevos rotosnak nincs szezonja, és bármelyik napszakban nekiállhatunk – aki szereti az anno boltban, mirelit verzióban is beszerezhető parasztreggelit, az eheti reggel, de az a verzió, amit most én hoztam, szerintem simán tudja pótolni az egy órán át összerakandó rakott krumplit is.

Akármennyire spanyol is, szerintem minden megvan benne, amit a klasszik magyar konyha kedvelői szeretnek, akit pedig a spanyol ízek vonzanak, azok készíthetik ibériai alapanyagokkal kiegészítve. Akármelyik táborhoz tartoztok, próbáljátok ki: gyors, egyszerű, és garantáltan mindenki szeretni fogja!

A receptért kattints a Nosalty ízHUSZÁR magazinjára!