Töltsd fel a sütisdobozt szilvalekváros táskával!

2018. december 08.
A Hámán táska eredetét ma is homály fedi, annyi biztos, hogy purimkor szokás enni. Mivel karácsonyig viszont már egy hónap sincs, Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere el is hozta nektek a receptet.

Elárulok valamit: azt hiszem, egy kicsit függő típus vagyok. Persze nem akármitől, de ha valamire rákattanok, akkor azt a témát nehezen eresztem. Életem első igazolatlanját hetedikben azért kaptam, mert reggel egy gyors orvosi rutinvizsgálat után be kellett volna mennem az iskolába – odakint viszont madárfüttyös május volt, és nekem már csak nyolcvan oldal volt hátra Kosztolányi Aranysárkányából, úgyhogy ahelyett, hogy bementem volna a kovalens kötésről és a törtekről hallgatni, kiültem egy padra, és kivégeztem a könyvet. A 9 órás érkezés helyett ebédidőben estem be a suliba, és meg sem próbáltam elmagyarázni, hogy Desiré ejtett rabul, és nem, nem egy pláza mögött bagóztam három órán át, hanem a parkban olvastam.

Másik ilyen nagy „irodalmi ” kattanásom a Cerntropea.org interjúi voltak – az oldalon több száz, a kétezres évek elején készült életútinterjú van a Kárpát-medencében élő idős zsidókkal. Mikor ráakadtam az oldalra, épp San Francisco-ban éltem, és a két fős háztartás ellátásán kívül nem sok dolgom volt – az oldal annyira beszippantott, hogy néha reggel nyolckor ültem le elé, és délután négykor hagytam ott. Az interjúkban apró részletekre lebontva dokumentálva van egy egész generáció élete a boldog békeidőktől napjainkig, megismerhetjük belőle ennek a korszaknak a vidéki földműves, városi nagypolgár, szegény gyári munkás, és kereskedő rétegét – hihetetlenül izgalmas, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki kicsit is szereti az életrajzokat és a dokumentumfilmeket.

Természetesen különösen izgi volt olvasni a különböző hétköznapi és ünnepi ételek receptjeit, szívesen ki is próbáltam volna párat, de aztán valahogy mégis kimaradt. Idén karácsonyra aztán kaptam egy nagyon kedvemre való szakácskönyvet: Körner András Kóstoló a múltból című munkája nem csupán recepteket tartalmaz, de csodálatos kordokumentum is. Bevallom őszintén, ritkán fordul elő velem, hogy egy szakácskönyvet az elejétől a végéig kiolvasok, de ezúttal letenni sem tudtam. A könyv miatt eszembe jutott, hogy én évek óta szeretnék Hámán táskát készíteni, de eddig elmaradt – úgyhogy most végre nekiálltam. A hagyományosan purimkor készített omlós tészta eredetileg mákkal volt töltve, egyes etimológiai magyarázatok innen eredeztetik a nevét is (németül Mohntaschen-nek nevezik).

Mások szerint a neve Hámánról, a purim főgonoszáról kapta a nevét. Az eredetét valószínűleg már nem fogjuk megtudni, de ez talán nem is olyan lényeges: a pihentetési időt leszámítva egy rendkívül gyors, omlós, finom kis teasütit kapunk, amit ünneptől függetlenül bármikor elkészíthetünk. Dobozban jól lezárva sokáig eláll, és egy bekuckózós szombati délutánhoz a könyv mellett a leghasznosabb kellék!

A receptért kattints a Nosalty ízHUSZÁR magazinjára!