Kolbászos, extra sajtos bundás kenyér

2019. február 17.
Üresen, fokhagymásan, sajtosan, tejfölösen - mindegy, hogyan eszed a bundás kenyeret, ez a töltött, kolbászkrémes-sajtos verzió a hétvégéd csúcsa lesz!

Én imádok reggelizni, főleg hétvégén, ráérősen – ez az egyik legjobb dolog a világon.  Ilyenkor külön perverz örömöt okoz valami olyan nehezet magunkba tolni, hogy utána egész nap ne kelljen a kajálással foglalkozni. Nem túl egészséges, de bizonyos  helyzetekben – túrázás, hosszú utazás, szombati IKEA-zás – nem árt, ha az ember előre feltankol.

Ezek közül a nagy és laktató reggelik közül nekem élen jár az angol reggeli, a juharszirupos, baconös amerikai palacsinta és a bundás kenyér, azon belül is a húgom verziója. Az ő fejlesztése úgy néz ki, hogy készít először egy rántottát, azt beleteszi egy sajtos-sonkás szendvicsbe, amiből a retro kisgrillben melegszendvicset csinál. Ezt a méretes darabot aztán tojásba bundázza, és konvertál belőle egy bundás kenyeret. Úgy hívjuk, hogy „A” reggeli. Később jöttünk csak rá, hogy ez túlzás, és vagy 15 éve nem csinált ilyet – de emléke örökké a szívemben él.

A bundás kenyeret amúgy egyszerűbben elkészítve is nagyon szeretem, főleg, ha magamnak csinálom, mert a „hogy eszed a bundás kenyeret?” kérdés legalább akkora balhét tud kirobbantani összeszokott baráti körökben is, mint amikor a babgulyás vagy pörkölt készítéséről filozofál egynél több magyar ember.

Bundás kenyérben vannak azok, akik a simára esküsznek, vannak a cukorral megszórósak, a fokhagymával bedörzsölősek, a tejfölre esküdözősek, meg a sajtos-tejfölös hívői.

Én speciel pont ketchuppal és sajttal szeretem, sajnálom, így nőttem fel, ezen már semmi nem fog tudni változtatni, cserébe nem vágok pofát akkor sem, ha valaki mellettem kristálycukorral vastagon szórja meg a sajátját (most komolyan, az milyen már?).

Lényeg a lényeg, a napokban eszembe jutott a tesó extra bundás kenyere, és arra gondoltam, ennék valami hasonlót, csak kevésbé durva kivitelben. Valamit, amihez jól áll a szombat vagy vasárnap reggel meg a január meg a hó. Meg természetesen a cukros-citromos, nosztalgikus menzatea. Ez a kolbászkrémes, extra sajtos verzió jutott az eszembe, és gyorsan le is teszteltem – jelentem, mindegy, hogy fokhagymával, tejföllel, sajttal vagy üresen eszitek amúgy a bundit, ez a cucc be fog jönni. És ad energiát egész napra, szóval lehet menni szánkózni, hóembert építeni, túrázni vagy akár Ikeázni is.

Amúgy alapesetben Ti hogy eszitek a bundás kenyeret?

A bundás kenyér receptjét megtalálod a Nosalty ízHUSZÁR magazinjára!