Brazil sajtpuffancs, amit meg kell csinálnod

2019. január 19. |

Ha igazi finomságra vágysz a hétvégén, amit bekuckózva eszegethetsz, készíts el ezt a szuper receptet, amit Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere a Nosalty-ról hozott el nektek.

Sokféle egyszerű munkát vállaltam életem során, az utolsó az volt, mikor egy street food show-n árultam a pao de queijo-t. 1200 darabtól szabadultam meg egy délután alatt!
Így sikerült ezt a szép számú brazil sajtos kenyérpuffancsot is eladnom. Egy barátnőm ismerőse, Kika – aki amúgy mesélt már magáról itt a NoSalty-n – , aki elképesztő drágán árult megdöbbentően finom csokiba mártott mézeskalácsokat egy street food show alkalmával, úgy döntött, hogy egy másik brazil kedvencet, a pao de queijo-t (páo de kéizso, mintha hajdúsági tájszólásban mondanánk) is a piacra dob. Csak itt, csak most a San Francisco-i street food show-n. Mivel tudta rólam, hogy általában mindenféle gasztromelót elvállalok, szólt, hogy árulhatnám a kis puffancsokat a három napból az egyiken. Nagyon szívesen vállaltam, mondjuk nem voltam rá felkészülve, hogy egész délután kígyózni fog a sor a pult előtt, de örültem neki, hogy nem a konyhára lettem beosztva, mert tény, hogy nem nagy durranás megsütni a sajtgolyókat, de a 1200 darab azért sok lett volna. De legalább a nap végére kaptam annyi pénzt, hogy pár napig nem kellett azon aggódnom, hogy mi van, ha valaki lemondja a magyarórákat.

A pao de queijo ősét egyébként az afrikai rabszolgák hozták magukkal – a beáztatott és felpuhított gyökérből készített lisztből sütöttek kenyeret. A tej és a sajt csak a 19. században kerültek bele, azóta viszont töretlen a népszerűsége. Brazíliában és Argentína északi részén napi rendszerességgel készítik, főleg reggelire és snacknek. A tápiókaliszt beszerzése már nem olyan nagy dolog, ázsiai boltokban találunk, onnantól kezdve pedig nem bonyolultabb, mint egy egyszerű pogácsa. Nekem elhihetitek, tényleg eladtam belőle 1200 darabot.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Az amaránt 5 jótékony hatása amaránt

Az amaránt 5 jótékony hatása