Nyugtató hatású kókusztejes-currys mángold

2019. április 25.
A kókusz és a mángold nemcsak különleges ízkombinációt nyújtanak, de testi-lelki felfrissülést is. Épp ezért érdemes kipróbálni az alábbi isteni, vegán receptet a Janits-Szabó Virág Örömfőzés című kötetéből!

HOZZÁVALÓK

  • fél kiló friss mángold vagy spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sáfrányos,
  • sárga currypor
  • 1 doboz kókusztej (2,5 dl)
  • világos szójaszósz ízlés szerint
  • 1 evőkanál olíva- vagy mogyoróolaj

ELKÉSZÍTÉS:

Mosd meg alaposan a leveleket, és szárítsd meg egy konyhai papírtörlővel.

Ez fontos, mert nedvesen csak pattogna és párolódna a ragu. Így megsül, megpirul, és illatos lesz.

A fokhagymát vágd apróra, dobd olajra, és add hozzá azonnal a leveleket.

Süsd nagyjából öt percig, amíg összeesik, és haragoszöld színe lesz. Ekkor öntsd fel a kókusztejjel, majd a szójaszósszal és ízesítsd curry-vel. Zárd el a lángot, és már kész is a finomság!

Al dente keménységűre főtt széles metélttel a legfinomabb. Ha jut a tetejére koriander vagy petrezselyem, az nagyon feldobja ezt az egyszerű ételt.

Mi mindig szórunk rá csípős paprikát is, hogy tüzes legyen.

Lelki hatása:

A kókuszos mángold anélkül ad erőt, hogy felkavarna; nyugalommal, erőnléttel, jókedvvel ajándékoz meg. Mivel egyike a legegyszerűbb fogásoknak, jó választás a meditáláshoz, a szellemi vagy lelki elmélyüléshez. A zöld levelek mindig tökéletesek az elvonulás, imádság vagy böjt idején, de akkor is, ha egyszerűen egészségesebbek akarunk lenni. Lelki és szellemi hatása egyaránt azonnal érezhető, vagyis a kókuszos mángold olyan szellemi táplálék, ami még finom is. Így kell ezt csinálni!

Testi hatása:

Ez egy egyszerű étel, vagyis könnyű emészteni, nem okoz megterhelést, és hamar könnyűnek, frissnek érezzük magunkat utána. Jó hatással van a hasi szervekre, hiszen a kókusz a Föld elemet erősíti. A mángold értékes ásványi anyagokat biztosít, így védi az immunrendszert, az idegrendszert és a beleket, a curry és a fokhagyma pedig tisztítja a tüdőt, a légzést és a bőrt.

Az Örömfőzés című szakácskönyv szerzője Janits-Szabó Virág.