Csípős-mézes sült répa

2019. május 23.
Az alábbi recept tökéletes könnyű köretnek vagy izgalmas vendégváró finomságnak is. Nagyon gyorsan elkészül és csodálatosan mutat!

A sütőben sült répa már önmagában szuper találmány, amit tényleg érdemes kipróbálni: nagyon egyszerűen elkészül, és hihetetlenül feldobja ezt az egyébként nem túl izgalmas zöldséget. Ha ennél is tovább mennénk, izgalmas fűszerkeverékekkel érdemes csavarni a dolgon, az alábbi, keleties hangulatú recept például a csípős és édes íz kombinációjától lesz különleges. A répa természetes édességéhez nagyon jól áll egy kis méz, a gazdag, telt ízű harissza paszta pedig segít, hogy ne legyen émelyítő a végeredmény. Hűs görög joghurttal tálalva egészen tökéletes!

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze olíva olaj
  • 3 ek méz
  • 1 ek harissza paszta
  • 1 tk kömény
  • só és bors
  • 800 gramm kisebb répa meghámozva
  • 1 csésze görög joghurt
  • egy kevés citromlé
  • dukkah fűszerkeverék a tálaláshoz (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra!
  2. Egy nagyobb tálban keverjük össze az olíva olajat a mézzel, a harisszával és a köménnyel. Ízesítsük sóval és borssal!
  3. Két evőkanállal vegyünk ki a keverékből, a maradékba pedig forgassuk bele a répákat! Az alaposan bevont zöldségeket fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 18-20 perc alatt süssük aranyszínűre őket (nem baj, ha a széleken kissé megégnek).
  4. A görög joghurtot terítsük szét egy tálban, majd helyezzük rá a sült répaszeleteket. Locsoljuk meg a maradék szósszal, ízesítsük egy kevés frissen facsart citromlével és ízlés szerint dukkah fűszerkeverékkel!

PureWow