A sütőben sült répa már önmagában szuper találmány, amit tényleg érdemes kipróbálni: nagyon egyszerűen elkészül, és hihetetlenül feldobja ezt az egyébként nem túl izgalmas zöldséget. Ha ennél is tovább mennénk, izgalmas fűszerkeverékekkel érdemes csavarni a dolgon, az alábbi, keleties hangulatú recept például a csípős és édes íz kombinációjától lesz különleges. A répa természetes édességéhez nagyon jól áll egy kis méz, a gazdag, telt ízű harissza paszta pedig segít, hogy ne legyen émelyítő a végeredmény. Hűs görög joghurttal tálalva egészen tökéletes!
Hozzávalók:
- 1/4 csésze olíva olaj
- 3 ek méz
- 1 ek harissza paszta
- 1 tk kömény
- só és bors
- 800 gramm kisebb répa meghámozva
- 1 csésze görög joghurt
- egy kevés citromlé
- dukkah fűszerkeverék a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra!
- Egy nagyobb tálban keverjük össze az olíva olajat a mézzel, a harisszával és a köménnyel. Ízesítsük sóval és borssal!
- Két evőkanállal vegyünk ki a keverékből, a maradékba pedig forgassuk bele a répákat! Az alaposan bevont zöldségeket fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 18-20 perc alatt süssük aranyszínűre őket (nem baj, ha a széleken kissé megégnek).
- A görög joghurtot terítsük szét egy tálban, majd helyezzük rá a sült répaszeleteket. Locsoljuk meg a maradék szósszal, ízesítsük egy kevés frissen facsart citromlével és ízlés szerint dukkah fűszerkeverékkel!
PureWow