Reform rántott hús a világ legfinomabb répasalátájával

2017. november 09.
A héten a világbajnok őszi sültfokhagymás répasaláta és a rántott hús újszerű elkészítéséhez ad tippeket gasztrobloggerünk, Füge Kata, a Futureater szerzője.

Az interneten kering az íróval vagy kefírrel, zsemlemorzsa és tojás nélkül készülő rántott hús receptje, amit mindenképp érdemes kipróbálnia annak, aki imádja a bundás húst, viszont nem szeret túl sokat vesződni a konyhában. Az alábbi receptben kókuszolajban sül a hús, ami további technikai előnnyel jár, ugyanis sokkal kevésbé lesz olajszagú a konyha, ha így sütjük a csirkét.

A répasaláta – és más sült zöldségeket középpontba állító téli saláták – titka a sült fokhagyma. Fantasztikus ízű és krémes állagú falatokként jelenik meg az ételben, semmiképp sem érdemes kihagyni, sőt, egy kicsivel akár még a recetben megadottnál több fokhagymát is használhatunk.

Reform rántott hús a világ legfinomabb répasalátájával

(4 főre)

Sült fokhagymás répasaláta

6 közepes sárgarépa
5 közepes fehérrépa
2 egész fej fokhagyma
3-4 ek olívaolaj
1 tk só
1 ek garam masala (helyettesíthető curryporral vagy más indiai fűszerkeverékkel)
1 nagy csokor petrezselyem (Sok szupermarketben egészen vékony csokorban árulják a petrezselymet. Ha ezt tapasztaljuk, nyugodtan vegyünk és használjunk ehhez a recepthez két csokorral.)
1 nagy csokor kapor
1 ek olívaolaj

A sütő 190 fokra előmelegítjük. A répákat megpucoljuk, majd 2-3 mm vastag karikákra vágjuk. A fokhagymát gerezdekre szedjük. Nem pucoljuk meg, viszont mindegyik gerezd néhány tetejét milliméter vastagságban levágjuk. Egy nagy hőálló tárba szórjuk a répát és a fokhagymagerezdeket, majd sózzuk, fűszerezzük, és meglocsoljuk olívaolajjal. Átkeverjük, majd 30 perc alatt megsütjük. Közben felaprítjuk a petrezselymet és a kaprot.

Amikor a zöldségek elkészültek, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, majd a sült fokhagymát és a répát összekeverjük a felaprított zöldfűszerekkel és egy kevés olívaolajjal. Ízlés szerint sózzuk, ha még szükséges.

Hamis rántott csirke

1 egész csirkemell
só, frissen őrölt bors
20 dkg liszt
1 ek pirospaprika
1 ek sütőpor
2 kis pohár kefir vagy író
5 ek kókuszolaj

Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, majd fűszerezzük: beleszórunk egy csipet sót, a pirospaprikát és a sütőport. A keverék negyedét átszórjuk egy másik tálba. Egy harmadik tálba öntjük a kefirt vagy írót. A szobahőmérsékletű csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, majd vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a kisebb tál lisztbe forgatjuk. Innen egyesével megmártjuk a szeleteket a kefirben, majd áttesszük őket a nagyobb lisztes tálba, hogy a hús minden oldalát bevonja a liszt. Közben egy magas falú edényben közepes lángon felolvasztjuk a kókuszolajat. Amint felmelegedett, ebben sütjük a csirkét, oldalanként kb. 6-8 perc alatt. Egyszerre csak annyi szeletet tegyünk az olajba, amennyi egy rétegben kényelmesen elfér. A kisült rántott csirke szeletek konyhai papírtörlővel bélelt és fedővel fedett tányérban várakoznak, amíg az összes elkészül.