2017. november 09. | Füge Kata

Reform rántott hús a világ legfinomabb répasalátájával

A héten a világbajnok őszi sültfokhagymás répasaláta és a rántott hús újszerű elkészítéséhez ad tippeket gasztrobloggerünk, Füge Kata, a Futureater szerzője.

Az interneten kering az íróval vagy kefírrel, zsemlemorzsa és tojás nélkül készülő rántott hús receptje, amit mindenképp érdemes kipróbálnia annak, aki imádja a bundás húst, viszont nem szeret túl sokat vesződni a konyhában. Az alábbi receptben kókuszolajban sül a hús, ami további technikai előnnyel jár, ugyanis sokkal kevésbé lesz olajszagú a konyha, ha így sütjük a csirkét.

A répasaláta – és más sült zöldségeket középpontba állító téli saláták – titka a sült fokhagyma. Fantasztikus ízű és krémes állagú falatokként jelenik meg az ételben, semmiképp sem érdemes kihagyni, sőt, egy kicsivel akár még a recetben megadottnál több fokhagymát is használhatunk.

Reform rántott hús a világ legfinomabb répasalátájával

(4 főre)

Sült fokhagymás répasaláta

6 közepes sárgarépa
5 közepes fehérrépa
2 egész fej fokhagyma
3-4 ek olívaolaj
1 tk só
1 ek garam masala (helyettesíthető curryporral vagy más indiai fűszerkeverékkel)
1 nagy csokor petrezselyem (Sok szupermarketben egészen vékony csokorban árulják a petrezselymet. Ha ezt tapasztaljuk, nyugodtan vegyünk és használjunk ehhez a recepthez két csokorral.)
1 nagy csokor kapor
1 ek olívaolaj

A sütő 190 fokra előmelegítjük. A répákat megpucoljuk, majd 2-3 mm vastag karikákra vágjuk. A fokhagymát gerezdekre szedjük. Nem pucoljuk meg, viszont mindegyik gerezd néhány tetejét milliméter vastagságban levágjuk. Egy nagy hőálló tárba szórjuk a répát és a fokhagymagerezdeket, majd sózzuk, fűszerezzük, és meglocsoljuk olívaolajjal. Átkeverjük, majd 30 perc alatt megsütjük. Közben felaprítjuk a petrezselymet és a kaprot.

Amikor a zöldségek elkészültek, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, majd a sült fokhagymát és a répát összekeverjük a felaprított zöldfűszerekkel és egy kevés olívaolajjal. Ízlés szerint sózzuk, ha még szükséges.

Hamis rántott csirke

1 egész csirkemell
só, frissen őrölt bors
20 dkg liszt
1 ek pirospaprika
1 ek sütőpor
2 kis pohár kefir vagy író
5 ek kókuszolaj

Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, majd fűszerezzük: beleszórunk egy csipet sót, a pirospaprikát és a sütőport. A keverék negyedét átszórjuk egy másik tálba. Egy harmadik tálba öntjük a kefirt vagy írót. A szobahőmérsékletű csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, majd vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a kisebb tál lisztbe forgatjuk. Innen egyesével megmártjuk a szeleteket a kefirben, majd áttesszük őket a nagyobb lisztes tálba, hogy a hús minden oldalát bevonja a liszt. Közben egy magas falú edényben közepes lángon felolvasztjuk a kókuszolajat. Amint felmelegedett, ebben sütjük a csirkét, oldalanként kb. 6-8 perc alatt. Egyszerre csak annyi szeletet tegyünk az olajba, amennyi egy rétegben kényelmesen elfér. A kisült rántott csirke szeletek konyhai papírtörlővel bélelt és fedővel fedett tányérban várakoznak, amíg az összes elkészül.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Így készíts házi kutyakekszet karácsonyra ajándék

Így készíts házi kutyakekszet karácsonyra

4 alternatív karácsonyfa fenyő helyett dekor

4 alternatív karácsonyfa fenyő helyett