Mennyei juhsajtos batyuk egyenesen Görögországból

2019. június 06.
Egy különleges görögös finomságot mutatunk, ahol a ropogós külső krémes, illatos tölteléket rejt! Látványos vendégváró, ráadásul szuperül variálható.

Húsrajongók persze húsos töltelékkel is elkészíthetik a most következő batyukat, de nyáron még a legnagyobb kolbászrajongóknak is ajánlott a könnyebb, frissítő és ideálisan húsmentes fogások felé fordulniuk. A juhtejes feta különben is nagyon karakteres sajt, szóval ízélményben biztosan nem lesz hiány!

Hozzávalók:

  • 400 g feta sajt (juhtejből) 2 tojás (M-es méret)
  • 1⁄2 csokor petrezselyem
  • 8 szál menta
  • 3 szál újhagyma
  • só, bors
  • 1⁄2 teáskanál csilipor
  • 125 g vaj
  • 400 g leveles tészta (ha van filo vagy yufka tészta)

Elkészítés:

1. Csepegtessük le a fetát, majd nyomjuk össze egy villával. Keverjük össze a tojással. Mossuk meg a petrezselymet és a mentát, csipkedjük le a leveleket, és aprítsuk finomra. Az újhagymát mossuk meg, töröljük szárazra, majd a zöldjével együtt vékonyan karikázzuk fel. Keverjük hozzá a zöldfűszerekkel együtt a sajtos krémhez, majd ízesítsük sóval, borssal és csiliporral.

2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeve- résnél 180 fokra). Béleljünk ki egy tepsit sütő- papírral. Olvasszuk fel a vajat egy lábasban. Terítsük ki a leveles tésztát a munkafelületen. Vágjuk el a tésztát hosszában, kb. 10 cm széles csíkokra, majd kenjünk meg az olvasztott vajjal.

3. Tegyünk a tésztacsíkok egyik végére egy jó evőkanálnyi fetás tölteléket, majd jobbról balra hajtogassuk háromszög alakban a tésztát a töltelék körül. Lassan haladjunk a tészta másik vége felé, hogy a hajtások szépen fedjék egymást, és megmaradjon a háromszögforma is.

4. Kenjük meg a háromszögletű batyukat a maradék vajjal, majd helyezzük őket szépen sorba egymás mellé a tepsire. Tegyük a forró sütőbe kb. 20-25 percre, míg szép aranybarnára sülnek.

Még több isteni receptet találhattok Tanja Dusy Smörgas – Finomságok a deszkán című könyvében