A spanyol konyha egyik legjobb találmánya a gazpacho: igazi kánikulaétel, vegák és vegánok is fogyaszthatják, tele van vitaminnal és még diétás is. Számtalan verzióban készülhet, de érdemes kikísérletezni a saját receptünket, hogy tényleg ízlésünkhöz igazíthassuk ezt a mennyei, hűsítő levest. Az eredeti receptbe egy kis kenyér is kerül, de mi ezt most kihagyjuk – a melegben sokkal kellemesebb, ha a leves igazán selymes és nem túl sűrű, a kenyeret pedig elfogyaszthatjuk a leves mellé pirítósként!
Hozzávalók:
- 1 kg érett paradicsom
- 1 db kaliforniai paprika (kicsumázva és kimagozva)
- 1 nagyobb uborka meghámozva, kockákra vágva
- 1 kisebb fej vöröshagyma megpucolva, felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors
- 1/2 csésze extraszűz olíva olaj
- 2 tk sherry ecet (vagy fehérborecet)
- 1 tk kristálycukor
Elkészítés:
- Először turmixgépben dolgozzuk össze a paradicsomot, paprikát, uborkát, vöröshagymát és fokhagymát! Adjuk hozzá az ecetet, ízesítsük sóval, borssal, kristálycukorral, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olíva olajat is.
- A levest passzírozzuk át, majd hűtsük le! Hidegen fogyasszuk, pirított baguette karikákkal és friss zöldfűszerekkel a tetején!
Fotó: Unsplash.com