Izraeli kuszkusz barackkal és padlizsánnal

2019. július 25. |

Nyáron nagyon jó ötlet gyümölcsökkel feldobni az alapvetően sós salátákat, pláne ha a salátánk alapja a kuszkusz! És pláne, ha az a gyümölcs a barack.

A kuszkusznak nagyon jól állnak az édes, gyümölcsös ízek, így még a sós változatba is érdemes gárnátalmát, esetleg aszalt vörösáfonyát szólni. Vagy így nyár közepén egy kis barackot, hiszen érdemes tényleg minden cseppjét kisajtolni a nyári gyümölcsszezonnak. Az alábbi salátához jó ha találunk nagyszemű, izraeli kuszkuszt, ez ugyanis izgalmasabb textúrát ad a hagyományos verziónál, de természetesen a “szokásos” kuszkusszal, sőt, még bulgurral is elkészíthető. Ha pedig grillközelben vagyunk, a saláta összeállítása előtt bátran dobjunk a grillre minden zöldséget – sőt, még a barackokat is!

Hozzávalók:

  • 3 közepes őszibarack kimagozva, kisebb gerezdekre vágva
  • 1 kisebb lilahagyma felszeleteltve
  • 1 nagyobb padlizsán felkockázva
  • 1 konzerv csicseriborsó – lecsöpögtetve, átmosva és szárazra törölve
  • 4 ág friss kakukkfű
  • 8 evőkanál extraszűz olíva olaj
  • 1/4 tk cayenne bors
  • 2 tk só
  • 1,5 tk őrölt bors
  • 3 csésze zöldség alaplé
  • 2 és fél csésze nagyszemű izraeli kuszkusz
  • 1/2 csésze olajbogyó mag nélkül, apróra vágva
  • 1/2 csésze friss petrezselyem durvára vága
  • 1/2 csésze friss menta durvára vágva
  • 1 tk citromhéj
  • 2 ek friss citromlé
  • 2 ek tahini

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra! Egy nagy tálban keverjük össze a barackot, a hagymát, a padlizsánt és a csicseriborsót, adjuk hozzá a kakukkfüvet, ízesítsük sóval, borssal és cayenne borssal, majd locsoljuk meg 5 ek olívaolajjal. Terítsük ki a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük18-20 percig, míg a zöldségek megpuhulnak. Sütés után vegyük ki a friss kakukkfüvet
  2. A kuskuszt főzzük meg az utasítások szerint a zöldség alaplében, majd várjunk, míg kicsit kihűl. Forgassuk össze a zöldséges keverékkel, majd adjuk hozzá a friss petrezselymet és mentát, ízesítsük citromlével és egy kis reszelt citromhéjjal és adjuk hozzá az olajbogyót is! Locsoljuk rá a maradék 3 ek olívaolajat és adjuk hozzá a tahinit!

 

PureWow

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Így készül a tökéletes pavlova édesség

Így készül a tökéletes pavlova