A turmixgép nem csak smoothie-készítésre jó

2019. július 31.
Ha első felindulásból megvettük a menő turmixgépet, hogy smoothie-val indítsuk a reggelt, ám pár hét után alábbhagyott a lendület, poroljuk le a turmixot, mert rengeteg más módon használható ez a remek masina.

A turmixgép a konyhánk egyik legértékesebb eszköze, többféle étel készítésére használhatjuk, mint gondolnánk, előételtől a desszertig.

Mennyeien finom krémlevesek
Isteni leveseket készíthetünk például a turmixgéppel. A pengék tökéletesen krémes textúrát hoznak létre, ám csak rajtunk múlik, mennyire szeretjük simán a levesünket. Ha darabosabbra vágyunk, egyszerűen kevesebb pulzálásra lesz szükség. A csirke- vagy zöldségalaplevet tegyük egyszerűen a turmixgépbe a kiválasztott zöldséggel, és már indulhat is a berregés. A vibráló színű brokkoli- vagy répakrémleves nem csak rémesen egyszerű és elronthatatlan, hanem tápanyagokban is gazdag.


Szószok és paszták házilag
Teljesen felesleges pazarlás készen venni a pasztákat és szószokat, ha van otthon aprítónk vagy turmixgépünk. A salátaöntetektől a majonézen át a saját barbecue-szószig bármit elkészíthetünk legfeljebb tíz perc alatt, mosogatással együtt. Azért is jó, ha magunknak turmixoljuk ezeket a pasztákat, mert így biztosak lehetünk benne, hogy olyan hozzávalók kerülnek az ételbe, melyek tökéletesen illeszkednek a diétánkba, és az ízesítés is a mi szánk íze szerint történhet.

Édességfronton is helytáll
Kézzel felverni a mousse-okat nehéz feladat, de a turmixgépünknek csak pár percre van szüksége hozzá, és már mehet is a hűtőbe a desszertkrém. A turmixolás során megfelelő mennyiségű levegő kerül a krémekbe, így biztosan elérjük a tökéletesen légies és habos állagot.

Mogyorókrémben is verhetetlen
Az olajos magvakból remek paszták készíthetők, és ha nem a boltban vásároljuk meg a mogyorókrémet vagy a földimogyoró-vajat, pont olyan állagúra és fűszerezésűre készíthetjük, ahogy a legjobban szeretjük. Már csak valahogy erőt kell vennünk magunkon, hogy abba bírjuk hagyni az evést.

Kevert tészta a turmixból
Ha nem akarjuk kézzel keverni a sütitésztát, a turmixgép ebben is kisegíthet minket. Ám ez a módszer csak az arányaiban kevés lisztet tartalmazó recepteknél, muffinoknál, palacsintáknál vagy brownie-knál működik jól. A gyúrt tészták, kekszek gumis állagúak lehetnek, mert a turmix túlságosan finomra dolgozza el a keveréket.

Fagyigépként is funkcionál
Nem kell hozzá más, csak egy csomó gyümölcs és kókusztej, már mehet is a mix a jégkrémformákba. De tejszínnel és csokoládéval még krémesebb fagylaltot készíthetünk a turmixgépünkben. Csak győzzük kivárni, míg megfagy.

Fotó: Unsplash