Kedvenc helyünk a héten: Stand25

2019. december 11.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Budára költözött Szulló Szabina és Széll Tamás étterme, a Stand25. Novemberi nyitásuk óta, legújabb, Attila úti bázisukon is telt házzal működnek, mi is épp a forgalmas ebédidőben érkeztünk utánajárni, vajon mi lehet a Stand25 továbbra is felfelé ívelő sikerének titka.

Alig dél előtt pár perccel érkeztünk a Váralagút szomszédságában, a volt Fáma helyén nyílt tágas helyiségbe. Habár a Stand25 sosem akart kifejezetten fine-dining étterem lenni, a személyzet figyelmessége rögtön a magaskonyha hangulatát idézi. Miután elkérték a kabátunkat, asztalhoz kísértek, ahol egyből kiszúrtuk a menő és igen hasznos táskatartó sámlikat – elegancia ide vagy oda, egy hatalmas fotóstáskával egy exkluzív étteremben sem lehet könnyen elférni.  

Családias hangulat, meleg fények, és a Hold utcai piacról átköltöztetett, stílusos neon felirat üzeni, hogy nyugodtan elengedhetjük magunkat. Hosszú asztalok és kényelmes székek jelzik, hogy számítanak a nagyobb baráti társaságokra, öltönyös diplomaták hiányában egyébként inkább kötetlenebb találkozókra saccoltunk az ebédidőben megjelent asztaltársaságok zöméből. 

Míg délben örültünk, hogy szinte üresen fotózható a kifinomult ízléssel, ünnepi díszekkel kidekorált enteriőr, fél 1-re már szinte telt házat vonzott be a konyha. Szulló Szabina és Széll Tamás filozófiája egyébként kezdetek óta a merész hazai fogások elkészítése a saját olvasatukban, hazai alapanyagokkal, melyek minőségében nem kötnek kompromisszumot. 

Signature fogásuk, a gulyás leves és a rakott krumpli mellett kíváncsiak voltunk, hogy miben más a kibővített, szezonális étlapjuk, így egy három fogásos ebédmenüre esett a választásunk. Helyet kapott benne például a vegetáriánus, sütőtökös saláta Vászolyi sajttal, de a beregi  kacsamájjal töltött bébicsirke is. 

Nem könnyű annak, aki a házias ízekkel a limbikus rendszerünkig akar hatolni, és egészen a nagymamánk asztalához nyúl a fogásaival, viszont Szabina és Tamás kiválóan „csempészett érzelmeket” a tányérunkra. Nagymamám töltött csirkéje persze kissé bőrösebb, az viszont nem volt kérdés, hogy egyből ő vasárnapi ebédjéi jutottak eszembe. Erre egyébként az almakompóttal és a burgonyapürével tettek rá még egy lapáttal. 

Újabb jó pont, hogy nem okoz túl sok fejtörést a könnyedebb ételek kiválasztása sem, a harcsa pirított fodros kellel és burgonyafőzelékkel isteni, laktató opció egy hosszabb ebédszünetre. Ha időnk engedi, ne hagyjuk ki a desszertet, a karamellás, szilvás tejberizs például könnyű hab a tortán, ha már úgy érezzük, tényleg csak kevés fér belénk. Ha viszont túrógombóc fanatikusak vagyunk, ne vacilláljunk, hogy melyik édességet válasszuk, egészen más textúrában érkezik az asztalunkra, mint ahogy azt máshol megszokhattuk.

1100 Ft-tól minden fogás mellé választhatunk a borlapról egy-egy tételt, de szakértőkre is bízhatjuk magunkat, ha elbizonytalanodnánk a széles választék láttán. Mi végül egy latózmentes tejeskávéval zártuk a menüsort, és külön értékeltük, hogy fém szívószálaikkal és komposztálható szalvétával a Stand25 is sokat tesz a fenntarthatóságért. 

 A hétköznap és a forgalmas időszak ellenére a Stand25-ben mintha mindenki kicsit lelassult volna, éppen ahogy a nagyi ebédje után a kényelmes nappaliban. 

Mikor: hétfőtől szombatig 10:00 és 21:00 között várnak mindenkit, érkezésünk előtt azonban érdemes online vagy telefonon asztalt foglalni! 

Kiknek ajánljuk: a tradicionális magyar konyha szerelmeseinek, akik megszokott fogások kóstolnának egy-két meglepetéssel. 

Marie Claire plusz: kiemelt odafigyelés a fenntarthatóságra

Árfekvés: a teljes étlapért kattints ide.  Kiváló ár-érték arányuk miatt a Bib Gourmand minősítést is elnyerték. 

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi