Kókuszos-currys húsgolyók a sütőből

2020. január 09. |

Ha szeretitek a keleties ízvilágú húsgolyókat, de nem akartok sokat bajlódni a sütögetéssel, ez a recept tökéletes lesz számotokra!

Minden nemzetnek van saját verziója a húsgolyóra, így természetesen a hazai fasírtok és a népszerű svéd változat mellett keleties ízekben is elkészíthetjük! Ennek a receptnek ráadásul az a legnagyobb előnye, hogy nem kell egyenként, olajban kisütnünk a golyókat – elég betolni az egészet a sütőbe és várni néhány percet. Az ízélményt aztán egy krémes, kókuszos-currys szósz teszi teljessé, amit tényleg érdemes az utolsó cseppig kitunkolni egy darabka lepénykenyérrel!

Hozzávalók:

  • fél kiló darált marha vagy bárány
  • 2 ek zsíros görög joghurt
  • 2 szál újhagyma felkarikázva
  • 2 tk chilipor
  • só és bors
  • 1 kisebb fej vörös hagyma apróra vágva
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • egy ujjnyi darabka friss gyömbér meghámozva és lereszelve
  • 1 ek sárga curry por
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1 konzerv édesítés nélküli kókusztej
  • 1 citrom leve
  • 1/3 csésze friss koriander durvára vágva
  • rizs vagy naaan kenyér a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra! Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral!
  2. Készítsük el a húsgolyókat: egy közepes tálban keverjük össze a darálthúst a joghurttal, újhagymával, chiliporral, sóval és borssal! Kézzel alaposan dolgozzuk össze, majd olajozzuk meg a kezeinket és formáljunk kisebb golyókat belőle – 15-20 darab fog kijönni. A húsgolyókat dobáljuk a tepsire, majd 13-15 perc alatt süssük meg őket!
  3. Készítsük el a szószt: egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd dobjuk rá a hagymát és főzzük puhára, nagyjából 5 perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért is, további 5 percig pirítsuk őket együtt is. Adjuk hozzá a curry port, a fahéjat majd öntsük rá a kókusztejet és 1/2 csésze vizet. Közepes lángon hagyjuk felforrni, aztán vegyük lejjebb a hőt és várjuk meg, hogy kicsit összesűrűsödjön a szósz. A végén adjuk hozzá a citromlevet is!
  4. Dobjuk a szószba a húsgolyókat, időnként keverjük át, hagyjuk tovább sűrűsödni a szószt. Ha megfelelő az állag, vegyük le a tűzről és keverjük bele a koriandert! Tálaljuk főtt rizzsel vagy naan kenyérrel!

PureWow

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Így süss tökéletes karácsonyi linzert karácsonyi linzer

Így süss tökéletes karácsonyi linzert

Minden van benne, csak tök nincs: a pumpkin spice latte eredeti receptje édesség

Minden van benne, csak tök nincs: a pumpkin spice latte eredeti receptje

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel gomba

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel