Pofonegyszerű tepsis palacsinta

2020. január 02. |

Végre megspórolhatjuk magunknak a hosszas sütögetést és forgatást, ráadásul kicsit izgalmasabb is lesz az örök kedvencnek számító palacsinta.

Nagyon nehéz elképzelni, hogy valaki ne szeresse a palacsintát, azt viszont annál könnyebb, hogy valaki rühelli kisütögetni a vékony, könnyen foszló és állandó forgatásra szoruló lapokat. Az alábbi recept egy tepsis verzióval orvosolja a problémát, így tényleg villámgyorsan elkészülhet a palacsintánk – ráadásul a módszert továbbfejlesztve ízlés szerint összesüthetjük gyümölcsökkel, krémekkel, magvakkal is!

Hozzávalók:

  • 3 ek sózatlan vaj megpuhítva + 8 ek (kábé 115 gramm) sózatlan vaj lehűtve, kockákra vágva
  • 360 ml író hidegen
  • 360 ml zsíros tej hidegen
  • 380 gramm finomliszt
  • 50 gramm kristálycukor
  • 1 ek sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3/4 tk só
  • 120 gramm mini csokidarabka
  • tálaláshoz juharszirup (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra, 1 ek puhított vajjal kenjünk ki egy közepes tepsit és rakjunk bele sütőpapírt!
  2. Egy nagyobb mérőpohárban keverjük össze az írót és a tejet – tegyük félre!
  3. A lisztet, a cukrot, a sütőpapírt, a szódabikarbónát és a sót keverjük alaposan össze, majd szórjuk rájuk a hűtött vajkockákat és robotgépben vagy géppel dolgozzuk össze, míg viszonylag homogén masszát kapunk, de még láthatóak maradnak borsószem méretű vajdarabkák!
  4. Adjuk a keverékhez a tejes folyadékot és alaposan keverjük össze, majd hagyjuk 5 percig pihenni a tésztát! Addig a tepsit tegyük az előmelegített sütőbe és hagyjuk felmelegedni, majd a meleg tepsibe dobjuk bele a maradék 2 ek puha vajat, olvasszuk fel és kivéve oszlassuk el benne egyenletesen!
  5. Gyorsan keverjük át a kissé megkelt tésztát és öntsük a tepsi közepére, majd óvatosan oszlassuk el benne. Szórjunk rá csokidarabokat, majd tegyük be sülni 13-15 percre! Akkor jó, amikor a teteje már aranybarna!
  6. A meleg palacsintát vágjuk kockára és öntözzük meg juharsziruppal, vagy kínáljuk gyümölcsökkel, krémekkel ízlés szerint!

NYT Cooking

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Steiner Kristóf műsora új részekkel jön ételek

Steiner Kristóf műsora új részekkel jön