Erzsi mama receptgyűjteménye – egy nem is megsárgult, hanem már megbarnult, kockás spirálfüzet – két éve lett az enyém. Gyerekként gyakran forgattam, de szinte mindig ugyanazt a két-három sütit „rendeltem” belőle.
A nagyanyó (ne kérdezzétek, miért ez a neve, az interneten se találtam választ rá) volt az egyik, mert ez volt a leggyorsabban elkészíthető az összes közül – meg mert ez a füzet szinte legelején található. Még alsó tagozatos lehettem, amikor már magamnak is meg tudtam sütni, úgyhogy bátran ajánlom azoknak is, akik a karantén előtt még azt sem tudták, hol kell bekapcsolni a sütőt.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 25 deka cukor
- 17 deka zsír vagy margarin
- 30 deka liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek. kakaópor
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket kemény habbá vertem, majd félretettem.
- A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig kevertem, majd beledolgoztam a szobahőmérsékletű margarint is. Ezután hozzáadtam a sütőporos lisztet.
- A sűrű masszába óvatosan beleforgattam a fehérjehabot, az így kapott tésztát pedig két részre osztottam. Az egyik adagot kakaóporral színeztem barnára.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe felváltva, sakktáblaszerűen kanalaztam bele a világos és a sötét masszát, aztán egy kés hegyével tettem egyenletesebbé a felszínüket – így érhető el a márványos hatás is.
- 175 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem. Miután kihűlt, átlósan felvágtam, és porcukorral meghintve tálaltam.