Tojás és sütés: a méret a lényeg

2019. július 07.
Ha a süteményeink és kekszeink gyakran félresikerülnek, könnyen lehet, hogy nem a megfelelő méretű tojást használjuk hozzá. Mert a sütésnél igenis a méret a lényeg.

Gondolkodtunk már rajta, hogy a keksz, amit már milliószor megsütöttünk, egyszercsak miért nem úgy sikerül, mint ahogy vártuk? Vagy miért nő túl magasra a torta, annyira, hogy eldől? Mindenért a tojás mérete hibáztatható, amire a legtöbb recept nem is hívja fel külön a figyelmet.

Mitől függ a tojásméret?
A tojás méretét a tyúk életkora befolyásolja, az idősebb csirkék nagyobb tojást tojnak. És akkor nem is beszéltünk még a különböző szárnyasoktól származó tojásokról, melyek mind megváltoztatják egy-egy étel textúráját és ízét, ám a süteményreceptekben általában a tyúktojást használjuk.
Általánosságban a receptek és szakácskönyvek a nagyméretű tojással számolnak az ételek leírásánál és elkészítésénél. Ha azonban más méretet használunk, az hatással van a végeredmény ízének és állagának egyensúlyára, nem feltétlenül jó értelemben. Ha túl kicsi tojást használunk, a süteményünk morzsálódós lesz, ha túl nagyokat, akkor szivacsos, gumis állagú. A különbségek persze csak körülbelül három tojás vagy annál több használata esetén jönnek ki.


Mérleg nélkül is megoldhatjuk
A legjobb és legpontosabb, ha kimérjük és grammra pontosan adagoljuk a sütemény hozzávalóit, így a tojást is. “A tojások mérete nagyon változó lehet, a súlyuk között hatalmas különbségek lehetnek” – hívja fel rá a figyelmet Bridget Charters New York-i cukrász. Ám van egy rendkívül hasznos trükkje az otthoni sütéshez. Ha nincs kéznél konyhai mérleg, akkor sem kell kétségbe esni. Egyszerűen tegyük a tojásokat egy tálba, verjük fel őket, míg homogén nem lesz a keverék, mintha rántottát akarnánk készíteni. Ebből a folyékony tojásból pedig kanállal kimérhetjük a nekünk megfelelő mennyiségű adagot. Egy nagy tojás három és fél evőkanálnyi mennyiségnek felel meg a felvert tojásból.
Ez a módszer működik olyankor is, ha szétválasztva kell felhasználni a tojásokat a recept szerint. Ebben az esetben válasszuk szét két tálba a tojásokat, ahogy szoktuk, külön a sárgáját és külön a fehérjét. Verjük fel mindkettőt és csak ezután mérjük ki a recept által előírt mennyiséget.
Persze ezek csak vészmegoldások arra az esetre, ha tényleg nem a megfelelő méretű tojások vannak otthon. Legközelebb remélhetőleg már olyan tojást veszünk le a polcról, ami tökéletesen megfelel a receptünkhöz.

Fotó: Unsplash