A sütés felér egy jó pszichológussal

2019. augusztus 11.
Rengeteg pszichológiai előnye van annak, ha különösebb ok nélkül begyújtjuk a sütőt, és készítünk egy finom süteményt. És nem csak akkor, ha másokat kényeztetünk el a finomságainkkal.

Vannak emberek, akik minden alkalmat megragadnak, hogy süthessenek. Tortát készítenek születésnapokra, minden nagyobb ünnepre megvan a tradicionális kekszük, a hétköznapokat pedig gyakran brownie-val édesítik meg. A tudomány most igazolta, hogy a sütés több annál, mint készíteni valami édes finomságot. Számos jótékony hatása van az ember lelki egészségére és jóllétére.

Önkifejezés és kommunikáció
“A sütésnek megvan az a jótékony hatása, hogy szabadon kiélheti vele az ember a kreativitását” – mondta Donna Pincus, a Bostoni Egyetem pszichológia professzora. “Hatalmas irodalma van a kreatív önkifejezés és az általános jó közérzet közötti kapcsolatnak. Legyen szó festésről, zenélésről vagy sütésről, jelentősen csökkenti a stresszt bármilyen hasonló alkotó tevékenység” – tette hozzá a professzor. Amikor másoknak sütünk, akkor ráadásul az érzéseinket kommunikáljuk a másik ember felé. “A házi sütemény segíthet kifejezni a mások iránti szeretetet, hálát, szimpátiát azoknak, akiknek nehéz ezt szavakkal megtenni” – mutatott rá Susan Whitbourne, a Massachusetts-i Egyetem pszichológia professzora.


A sütés maga a mindfulness
Mára nincs olyan ember, aki ne hallott volna a meditáció és a mindfulness hatásairól. A sütés pedig pont olyan tevékenység, ami megfelelő ahhoz, hogy elérjük a befelé figyelő állapotot. “A sütés nagy összpontosítást igényel. Pontosan kell mérni, fizikailag koncentrálni kell a tészta megfelelő kinyújtására. Ha az ízekre és illatokra fókuszálunk, jelen vagyunk az alkotás folyamatában, máris a mindfulness élményét éljük át, mely csökkenti a stresszt és boldogsággal tölt el” – magyarázta a pszichológus. Ráadásul nem csak a mindfulness elsajátítása miatt jó süteményt készíteni, hanem azért is, mert segít enyhíteni a szomorúságot, rossz hangulatot. Ha teljes figyelmünkkel a sütésre koncentrálunk, az leköti a gondolatainkat, így kiránt a negatív gondolatok spiráljából. Ráadásul kézzel fogható jutalom a végeredménye, ami szintén javítja a jó közérzetet. “Nem véletlen tehát, hogy a kulináris művészetterápia is egyre népszerűbb a hagyományos művészetterápiák mellett” – mondta Susan Whitbourne.

Az önzetlenség legfinomabb formája
Míg a sütés maga az általános jó közérzethez járul hozzá, ha valaki másért tesszük, az csak tovább növeli a jó érzést. “Ha másoknak sütünk, saját magunkkal is jót teszünk. Jobb lesz a lelkiállapotunk, csökken a stressz, és úgy érezzük, tettünk valakiért valami jót, ami segít kapcsolódni a másik emberhez” – részletezte a pszichológus. Az önzetlenség egyik legszebb formája a süteménykészítés, hiszen az ételnek szimbolikus és fizikai jelentősége is van.
Ám ha a sütés inkább görcsös, stresszes tevékenység valakinek, a pszichológiai jutalom nagy valószínűséggel elmarad. “Ha valaki retteg a főzéstől, sütéstől, neki más kreatív tevékenység való. Inkább azok tudják kiélvezni a sütés előnyeit, akik amúgyis kényelmesen mozognak a konyhában” – figyelmeztet a pszichológus. Azt viszont kiemelték a szakemberek, hogy elfogadni az ajándékba sütött süteményt legalább olyan jó érzéseket kelt abban a személyben is, aki kapja, nem csak abban, aki adja, úgyhogy végeredményben mindenki csak jól járhat egy tálca finom süteménnyel, akár szeret sütni valaki, akár nem.

Fotó: Unsplash