Biztosan sokan megpróbálták már otthon is elkészíteni kedvenc svéd bútorboltunk imádott svéd húsgolyóit, most viszont végre a vegetáriánusok is próbálkozhatnak vele! A bulgurból, csiperkéből és csicseriborsóból készült golyók nem ragadnak le a hússzerű textúra utánzásánál, saját jogukon is nagyon ízesek – ráadásul még egy gyors szószt is mutatunk kísérőnek!
Hozzávalók:
A „húsgolyókhoz”:
- 2 evőkanál bulgur
- 4 csiperkegomba szár nélkül, negyedekbe vágva
- 1 konzerv csicseriborsó, átmosva és lecsöpögtetve (400 gramm)
- 1/3 csésze kenyérmorzsa
- ¼ csésze tejföl
- 1 nagyobb tojás
- 1,5 tk. só
- ½ tk. bors
- ½ tk. hagymapor
- ½ tk. szerecsendió
- olaj
A szószhoz:
- 2 ek. sózatlan vaj
- 2 ek. liszt
- 1,5 csésze zöldségalaplé
- 1 ek. tejföl
- 1 ek. friss petrezselyem, durvára vágva
- 1 tk. dijoni mustár
- só és bors
Elkészítés:
- A golyókhoz melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy kisebb lábosban forraljunk fel ¼ csésze vizet, adjuk hozzá a bulgurt, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk megduzzadni. Ha túl vizes maradt, csöpögtessük le!
- Konyhai robotgépben dolgozzuk össze a gombát, míg kisebb – nem teljesen péppé zúzott – darabok maradnak, majd tegyük át az egészet egy nagyobb tálba. Ismételjük ugyanezt a csicseriborsóval, ezeket is dobjuk a gomba mellé! Adjuk hozzá a kenyérmorzsát, a tejfölt, tojást és a fűszereket, majd a bulgurt is, és keverjünk belőle homogén masszát. Formáljunk kisebb golyókat belőle, ezeket helyezzük olajjal megkent, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük meg: 18-20 perc alatt, félúton kicsit megforgatva őket.
- A szószhoz olvasszuk meg a vajat, majd tegyük bele a lisztet: keverjük simára, és várjuk meg, míg aranybarna lesz (ez körülbelül 2-3 perc). Öntsük fel az alaplével, és forraljuk kicsit, várjuk meg, hogy besűrűsödjön. Keverjük bele a tejfölt, a petrezselymet és a mustárt, ízesítsük fűszerekkel ízlés szerint. Ha a golyók kisültek, nyugodtan dobáljuk bele őket a szószba, hogy még ízesebb legyen a végeredmény.