Tepsiben sült tojásos polenta reggelire vagy vacsorára

2020. január 16.
Mutatunk egy izgalmas ötletet a klasszikus tojásos reggelik és vacsorák felturbózásához - csak egy kis polenta kell hozzá!

A tojás többnyire a legolcsóbb, leggyorsabb és legegyszerűbb opció, legyen szó reggeliről vagy vacsoráról. De ha szeretnénk a rántotta-tükörtojás-keménytojás szentháromságon túlmutató, és nem mellesleg ezeknél laktatóbb fogással előállni, próbáljuk ki az alábbi receptet! A titok a polenta, vagyis a kukoricadarából főzött kása – ez szerencsére gyorsan elkészül, változatosan ízesíthető és segít egy kis tartalmat csempészni a tányérunkra. Az itt leírt verziót egyébként nyugodtan vegyük csak iránymutatásnak, és turbózzuk fel kedvünkre az ételt – attól függően mik a kedvenc reggeli- vagy vacsora alapanyagaink!

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál sózatlan vaj
  • 1 csésze gyorsan elkészülő polenta-mix
  • 1 csésze zsíros tej
  • 1/2 csésze mozzarella vagy más sajt lereszelve
  • néhány szelet vékonyra vágott felvágott (például sonka, bacon vagy szalámi – elhagyható)
  • 1 csésze spenót durvára vágva
  • 8 nagyobb tojás
  • 1/2 csésze reszelt parmezán
  • 1/4 csésze bazsalikomlevél durvára tépkedve (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Egy közepes tepsit vajazzunk ki és tegyük félre!
  2. Forraljunk fel 4 csésze vizet, adjuk hozzá a polentát és a sót, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük puhára a kukoricadarát, míg buborékozni kezd a felszíne. Gyorsan keverjük bele a tejet, a vajat és a mozzarellát – ne aggódjunk, ha kicsit folyósnak tűnik, sülés közben szilárdul még.
  3. A polentát öntsük a tepsibe és kanállal képezzük 8 kis mélyedést benne – ezekbe üssük a tojásokat. Szórjuk meg spenóttal, felvágottal és parmezánnal majd 10-15 perc alatt süssük össze. Friss bazsalikommal megszórva, melegen tálaljuk!

NYT Cooking