A banán nagyon egészséges
A banán a többi gyümölcshöz hasonlóan rendkívül tápláló és egészséges, és egész évben megvásárolható a piactól kezdve a szupermarketig mindenhol. A banánt fogyaszthatjuk magában, sütve, turmixként – egyes fajtáit még főzelékként, levesként, köretként is. Kiváló bébiétel, könnyen rágható, emészthető, minden korosztály számára ideális táplálék. A banán jótékony hatással van a szervezetünkre is – fokozza a koncentrációt, tele van rosttal, káliummal, folsavval, magnéziummal.
Legszerűbb felhasználása, ha püréként muffinba vagy valamilyen kevert tésztába sütjük, mert remek állagot és édes ízt ad cukor helyett a süteményeknek. Tökéletesen megállja a helyét vegán vagy vegetáriánus étrendekben is, érdemes kísérletezni vele.
Mi most készítettünk három egyszerű, de annál extrább banános finomságot, mutatjuk a recepteket. Reggelire, uzsira, desszertnek, nasinak bármelyiket bevethetitek!
1. Aranyszelet, vagyis karamellás-banános french toast
A menő brunchok elmaradhatatlan szereplője a french toast, azaz az édes bundás kenyér. A legjobb dolog, ami egy kissé szikkadt kenyérrel történhet. Nagyon egyszerű, laktató édesség, és bár reggeliként szokás fogyasztani, egy könnyű leves után akár főételként is megállja a helyét. Most egy mennyei karamellás-banános verziót mutatunk… édesszájúak, figyelem!
A french toast kifejezés angolul szó szerint azt jelenti, hogy francia pirítós, és semmi köze nincs az ismert francia melegszendvicshez. Na de akkor mi is ez?
A válasz: egy édes bundás kenyér! Szinte ugyanaz, mint a mienk, de nem tejföl vagy sajt kerül a tetejére – őt cukros-fahéjas-tojásos-tejes keverékbe illik áztatni. Sőt, még akár kalácsból is készülhet! Melegen tálalják, porcukorral meghintve, friss gyümölcsökkel körítve, vaníliafagylalttal a tetején. Festeni nem lehetne szebbet.
2. Banoffee, a banános piték Rolls-Royce-a
Banán és Toffee szerelemgyermeke a Banoffee. Amerikaiasan hangzik, de az angolok műve, hiszen ők hozták össze ezt a két cukorbombát egy pitében. Karamell és banán, tejszínhabheggyel a tetején…ki tudna ennek ellenállni? Igazi kalóriabomba, ami nem igényel túl sok időt és energiát, és a legjobb benne, hogy gyorsan elkészíthető.
A banoffee pite 1971-ben született egy East Essex-i étterem falai között, és mára brit nemzeti desszertként szerepel a köztudatban. Az alapja, a tipikus amcsi darált zabkeksz és vaj egyvelege, amire masszív karamellréteg kerül, aminek sűrített tej az alapja. Erre jönnek a banánszeletek – csak úgy rusztikusan –, mindez pedig tömérdek tejszínhabbal megkoronázva és némi csokoládéreszelékkel „finoman” megszórva kerül terítékre.
A pitetortának rögtön olyan óriási sikere lett, hogy nem tudták levenni az étlapról, később rengeteg étterem át is vette a receptet, és mivel teljesen egyszerű, az emberek otthon is előszeretettel kezdték gyártani – önmaguk kényeztetésére.
Igaz, az angoloknak könnyebb a dolguk, mivel ők általában készen kapható karamellszószt használnak, mi viszont a házira szavazunk. Tényleg érdemes nekiállni, nem bonyolult, és az eredmény minden ráfordított időt és energiát megér.
3. Ropogós bundás banán, avagy a kínai büfék deluxe desszertje
A kínai büfékből jól ismert, ropogós bundájú sült banán receptjével kísérleteztem a minap. A bundás banán különleges, tömény és tényleg nagyon finom, és higgyétek el, otthon is megvalósítható! Nem éppen diétás édesség, de ez a cikk most nem is a fogyókúra jegyében íródott. Egy jó édes-savanyú leves vagy illatos-omlós csirke után szinte kötelező fogás. A belseje omlós, a külseje finom ropogós.
Banán szinte minden háztartásban akad, cukor, liszt, tojás szintén. Ennyi hozzávaló pedig már elég is ehhez a szuper meleg desszerthez, amit tálaláskor nyakon öntünk mézzel és megszórunk szezámmaggal!
A receptekért kattints a Nosalty oldalára!
Olvass tovább!