Ne felejtsd el, mindjárt itt az apák napja!

2020. június 19.
Miközben a nyugati országokban már egy bevett, hagyományos ünnepnek számít, itthon még mindig valamiféle kuriózum. Június harmadik vasárnapján az apáké lesz a főszerep.

Az anyák napját senkinek nem kell bemutatni, hiszen 1925 óta Magyarországon is minden májusban szentelünk egy napot az édesanyáknak. Az édesapák azonban valamilyen oknál fogva egészen az elmúlt évekig kimaradtak idehaza az ünneplésből. Holott az angolszász országokban velünk ellentétben már a 20. század eleje óta megtartják az apák napját – az anyák napja párjaként.

apak-napja

Honnan ered az apák napja?

Az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője egy Sonora Smart Dodd nevű amerikai nő volt, akit a polgárháborús veterán édesapja egyedülálló szülőként nevelt fel nyolc testvérével együtt. A kezdeményezés a nőben azután fogant meg, hogy hallott az első anyák napi ünnepségről. Az apja szülői példája által inspirálva Sonora úgy érezte, hogy az apáknak is járna egy saját ünnepnap, 1910-ben pedig végül a hatóságok is a kezdeményezése mögé álltak. Az apák napjának Sonora által eredetileg tervezett dátuma június 5., édesapja születésnapja lett volna, ám a hatóságok addigra nem készültek el a teendőkkel, ezért június harmadik vasárnapján tartották meg az első apák napját, és tartják azóta is. Az Egyesült Államokban már 1910. június 19. óta minden évben megemlékeznek az édesapákról.

Apák napja tehát most hétvégén, június 21-én lesz, ne felejtsd el te sem felköszönteni az édesapádat!

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images