Sajttal töltött édesség Szardíniáról

2020. augusztus 16. |

Egész Olaszországban szeretik a raviolihoz nagyon hasonló, sajttal töltött, olajban sütött, aztán mézzel meglocsolt édességet. A A seadas receptjét Szardíniáról Gerzsenyi Flóra, a Nosalty szerzője hozta el nektek.

Szardínia valóban az a hely, amit az ember álmában elképzel. A tenger gyönyörű kristálytiszta, indigókék színű, a homok pedig hófehér. A sziget gazdag történelmi-kulturális látnivalókkal és változatos szárd gasztronómiával rendelkezik, ide tartozik a seadas is, ami olyan, mint a cannoli Szicíliában, vagy mint a pastiera Nápolyban… kihagyhatatlan és isteni! Ez az édesség a sziget egyik szimbóluma is.

Talán mi nem mondanánk tipikus desszertnek, mivel az édességét egyedül a méz adja. A alapja egy vajas tésztához hasonlít, annyi különbséggel, hogy ez zsírral készül. Kinyújtják és kör alakúra kiszaggatják, így tettem én is a saját verziómmal.

Ami számomra igazán érdekes volt, az a töltelék. Olvasztott sajt és reszelt citrom illetve narancshéj egyvelege. Miután kidermedt, ezt is kiszúrtam kör alakúra, és megtöltöttem a tésztákat, mintha csak raviolit készítenék. Kisütöttem, majd melegen, langyos mézzel megcsurgatva tálaltam. Nagy sikere volt.

Elengedhetetlen, hogy mézzel készüljön, mert a szárdoknál a mézkészítés nagyon fontos mezőgazdasági tevékenység. A helyiek eredetileg amúgy húsvétkor fogyasztották ezt a finomságot, de mostanra már a legtöbb helyen kapható, illetve a mindennapi sütés-főzés során is gyakorta készítik.

Fontos hozzávalója még a pecorino sajt, mint töltelék, ami az egyik legkedveltebb helyi alapanyag. Ha nem kapunk ilyet, akkor nyugodtan válasszunk bármilyen félzsíros kemény vagy félkemény sajtot, például Pannóniát.

Tulajdonképpen ez a desszert egy citromos sajtmártással töltött tészta, amit olívaolajban szokás kisütni. A lágy sajt és a langyos méz remek kombinációja az édes-sós ízvilágnak, nem beszélve a ropogós tésztáról. Próbáljátok ki!

A receptért kattints a Nosalty oldalára!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve