Készíts villámgyorsan carbonara spagettit!

2020. augusztus 18. |

Az eredeti carbonara spagetti isteni finom és persze villámgyorsan elkészül. Simon Gábor, a Nosalty szerzője hozta el nektek most a receptet.

Spaghetti alla Carbonara születése a XX. század közepére tehető, hazája pedig Lazio régiója. Nagy valószínűséggel a II. világháború befejező szakaszához, az olaszországi hadjárat során lezajló eseményekhez kötődik, létrejöttében pedig nagy szerepet játszhatott az amerikai katonai tápanyag is: a tojás és a bacon (illetve bármilyen szalonna) összekeverve a helyi száraztésztával és sajttal hatalmas sikert aratott mindkét oldalon.

Egy másik elmélet szerint a név a „carbonaro” szóból ered, ami annyit jelent, hogy faszénégető, vagyis feltehetően a helyi faszénégetők eledele volt, a benne lévő borspehely pedig nem mást, mint a szenet szimbolizálja.

Minden „eredeti” receptnek is megannyi verziója van, ez alól a carbonara sem kivétel. Mi most egy római stílusút mutatunk be, ami csupán 5 összetevőből áll: spagetti, guanciale, Pecorino Romano, fekete bors, tojás.

A lelkét a guanciale adja, ami egy hónapokig érlelt tokaszalonna – ez teszi kellően zsírossá és ízessé a szószt. Helyettesítője általában a könnyebben beszerezhető pancetta szokott lenni, ami viszont a disznó egy kevésbé zsíros része. Ebben az esetben olívaolajjal segítik a pirulását. A bacon és füstölt társai egészen más ízvilágot adnak már az ételnek, ezért nem javasoljuk a használatukat.

Sajtok közül az érlelt Pecorino Romano juhsajt a legjobb választás, mivel ő szintén Lazio régiójából származik. Helyettesíteni vagy keverni szokták még Parmigiano Reggianoval, de ha igazán autentikek akarunk maradni, akkor válasszuk az őshonos pecorinot.

Továbbá a carbonara krémjéhez nélkülözhetetlen a tojás. Van, aki csak a sárgájára esküszik, viszont mi beletesszük az egészet, mivel mi sem szeretünk pazarolni, és ez régen sem volt szokás, főleg nem a háború utáni szegénységben.

Elkészítése kissé technikás, ha nem figyelünk oda, könnyen összehozhatunk egy szalonnás rántottát tésztával. A lényeg az időzítés és a megfelelő hőmérséklet. Zárjuk el a lángot, miután a lepirított szalonnát összekevertük a megfőtt tésztával és egy kevés főzővízzel. Miután kissé elcsendesedett, és már nem forró, akkor önthetjük hozzá folyamatos keverés mellett a sajtos tojást. Mikor kellően besűrűsödött, azonnal tálaljuk és fogyasszuk!

Fotók: Simon Gábor
A receptért kattints a Nosalty oldalára!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve