Mint egy rontott gombóc, a toszkán malfatti

2020. október 31.
Egy igazi, nyálcsorgatós toszkán ételé lesz ma a főszerep. Jöjjön a malfatti, az elrontott gombóc, amelynek receptjét Simon Gábor, a Nosalty szerzője hozta el nektek.

malfatti egy egyszerű és pihe-puha étel, ami tulajdonképpen nem más, mint egy ricottás főtt gombóc. A toszkán konyha egyik jellegzetessége feltehetően gömbölyded alakjáról kapta a nevét, és mivel kézzel formázzák, a kinézete is egyedien rusztikus. Nevének jelentése : elrontotthibás. Más tájakon, mint például Firenzében már másképp nevezik, ott a gnudi (ejtsd: nyúdi) nevet kapta, ami meztelent jelent. S hogy miért nevezik úgy, ahogy? Mert leginkább a tortellinivagy ravioli töltelékjéhez hasonlít, csak épp a „ruhája”, azaz a külső tészta nélkül készül.

Hívják bárhogy is ezt a toszkán csodát, egy biztos: érdemes kipróbálni, mert könnyen és gyorsan elkészíthető, páratlanul finom, és egyben dekoratív is. Ha szeretnétek egy forró nyári napon valami könnyűt fogyasztani, vagy meglepnétek a családotokat, ne is habozzatok tovább, álljatok neki!

Természetesen minden valamire való olasz család rendelkezik egy saját malfattirecepttel, így számos verzióval találkozhattunk már, de a leggyakoribb a spenótos változata. A lényeg, hogy kevés liszttel készüljön, ne legyen tömény, mint egy gnocchi. A ricottát és a spenótot is érdemes lecsöpögtetni, hogy minél kevesebb lisztet használjunk. Spenót helyett mángolddalcsalánlevéllel, egyéb gyógy- és fűszernövényekkel is szokták ízesíteni.

Mi most a gombócokat egy jó adag spenóttal, ricottával és egy kevés parmezánnal készítjük, ami mellé egy egyszerű, fokhagymás paradicsomszószt tálalunk. Hogy tovább fokozzuk az élményt, citromhéjjal és szerecsendióval bolondítjuk meg, ami által egy különleges, friss aromájú malfattit kapunk.

Ki lehet próbálni egyszerűen zsályás vajmártással is, vagy sütőben megsütve paradicsomos öntettel, mozzarellával és parmezánnal. Készítsétek akárhogy is, a végeredmény önmagáért beszél majd, rajta!

A receptért kattints a Nosalty oldalára!