Autentikus olasz tésztarecept – Spaghetti alla Puttanesca

2020. október 10.
Gyors és autentikus olasz tésztareceptet kerestek? Simon Gábor, a Nosalty szerzője Azta'Pasta sorozatukban most a tradicionális olasz puttanesca receptjét mutatja meg nektek.

Pasta alla Puttanesca eredetére sokan kíváncsiak voltak, ezért számos forrást találhatunk a keletkezéséről. Az egyik kedvencünk egy bordélyházhoz köthető, miszerint az ott serénykedő kedves puttánák, azaz örömlányok a megfáradt, betévedt vendégeknek szolgálták fel a már említett, csípős-paradicsomos eledelt. Ami felől nincs kétség, hogy a 19. században született a recept, és hazája Dél-Olaszország tartománya, Campania, feltehetően Nápoly.

A puttanesca tészta, régies nevén pasta alla marinara jellemzője, hogy gyorsan és egyszerűen készül el. Alapja az olasz kajákra jellemző paradicsomszósz, továbbá a fekete olajbogyó, kapribogyó, fokhagyma, bazsalikom, oregánópetrezselyem és a pikánsságáért felelős chili. Közép-Olaszország régiója, Lazio is hatással volt a recept kialakulására, a szardella így került bele a már önmagában is tartalmas szószba.

Azt feltételeznénk, hogy a puttanesca bármilyen tésztával kombinálható, viszont amivel a leginkább összhangban van, az a spagetti, linguine, vermicelli, de akár a penne is. Egy a fontos, hogy jó minőségű olasz tésztát válasszunk, amit al dentére főzzünk.

A tészta főzésével kezdjük a folyamatot, majd csak ezután vágjunk bele a szósz elkészítésébe. Hogy igazán felszabaduljanak az aromák, a borsot és a chilit forró olívaolajon futtassuk meg, amibe belekerül végül a fokhagyma is. Ezt követően öntsük rá a paradicsomszószt, amit 5-6 perc forralás után tovább gazdagítunk a fanyar ízvilágért felelős kapri- és olajbogyóval, valamint az intenzív, sós szardellával.

Szórjuk meg friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel, végül keverjük bele a megfőtt tésztát is egy kis főzővízzel együtt… és kész is!

A receptért kattints a Nosalty oldalára!