Autentikus olasz tésztarecept – Spaghetti alla Puttanesca

2020. október 10. |

Gyors és autentikus olasz tésztareceptet kerestek? Simon Gábor, a Nosalty szerzője Azta'Pasta sorozatukban most a tradicionális olasz puttanesca receptjét mutatja meg nektek.

Pasta alla Puttanesca eredetére sokan kíváncsiak voltak, ezért számos forrást találhatunk a keletkezéséről. Az egyik kedvencünk egy bordélyházhoz köthető, miszerint az ott serénykedő kedves puttánák, azaz örömlányok a megfáradt, betévedt vendégeknek szolgálták fel a már említett, csípős-paradicsomos eledelt. Ami felől nincs kétség, hogy a 19. században született a recept, és hazája Dél-Olaszország tartománya, Campania, feltehetően Nápoly.

A puttanesca tészta, régies nevén pasta alla marinara jellemzője, hogy gyorsan és egyszerűen készül el. Alapja az olasz kajákra jellemző paradicsomszósz, továbbá a fekete olajbogyó, kapribogyó, fokhagyma, bazsalikom, oregánópetrezselyem és a pikánsságáért felelős chili. Közép-Olaszország régiója, Lazio is hatással volt a recept kialakulására, a szardella így került bele a már önmagában is tartalmas szószba.

Azt feltételeznénk, hogy a puttanesca bármilyen tésztával kombinálható, viszont amivel a leginkább összhangban van, az a spagetti, linguine, vermicelli, de akár a penne is. Egy a fontos, hogy jó minőségű olasz tésztát válasszunk, amit al dentére főzzünk.

A tészta főzésével kezdjük a folyamatot, majd csak ezután vágjunk bele a szósz elkészítésébe. Hogy igazán felszabaduljanak az aromák, a borsot és a chilit forró olívaolajon futtassuk meg, amibe belekerül végül a fokhagyma is. Ezt követően öntsük rá a paradicsomszószt, amit 5-6 perc forralás után tovább gazdagítunk a fanyar ízvilágért felelős kapri- és olajbogyóval, valamint az intenzív, sós szardellával.

Szórjuk meg friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel, végül keverjük bele a megfőtt tésztát is egy kis főzővízzel együtt… és kész is!

A receptért kattints a Nosalty oldalára!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve