Aszalt körtés-diós-étcsokis gyümölcskenyér

2020. november 16.
Decemberi számunkban megtudhatjuk, hogyan készül omlós keksz aszalt meggyel, barackkal és szilvával, valamint az aszalt gyümölcsös kuglóf. De próbáljuk ki bátran a gyümölcskenyeret is.

Nyár végén, az utazási mellékletünk cikkeiben finom ízeket keresve jártuk be az egész országot. A Szatmári-síkságon termelő Panyolium manufaktúrában akkoriban kezdték üvegbe zárni a szilvát, aszalni a zamatos almát, meggyet, körtét. Karácsonyra már az édes csemegékből készült sütemények receptjét küldték el a Marie Claire olvasóinak. Most megjelent decemberi számunkból megtudhatjuk, hogyan készül omlós keksz aszalt meggyel, sárgabarackkal és szilvával, szilvalekváros-mákos galette és aszalt gyümölcsös kuglóf. De a legjobb, ha gyümölcskenyeret is kipróbáljuk. Mondjuk is a receptjét:

Aszalt körtés-diós-étcsokis gyümölcskenyér

A tésztához: 4 tojásfehérje • 11 deka cukornak megfelelő édesítő • 3,5 deka kókuszolaj • 10 deka liszt (lehet 7 deka fehér tönkölyliszt és 3 deka világos rozsliszt keveréke is) • 2 deka darált dió • 3 deka cukormentes étcsoki • 3,5 deka aszalt körte • 1,5 deka dió • csipet só. A mázhoz: 2 kocka cukormentes étcsoki • pár csepp tej • 1-2 szem durván felaprított dió

Az aszalt körtét 10 percre áztassuk vízbe. A tojásfehérjéket a csipet sóval félig verjük fel, majd adjuk hozzá az édesítőt és verjük kemény habbá. Az étcsokit és a vízből kivett aszalt körtét daraboljuk fel. Adjuk a felvert tojásfehérjéhez az összes hozzávalót, és óvatosan forgassuk össze, vigyázva, hogy minél kevésbé törjön össze a hab. Öntsük sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük körülbelül 25 percig: Utána egy rácson hagyjuk kihűlni, majd vonjuk be a tejjel összeolvasztott étcsokoládéval. A tetejét tetszés szerint megszórhatjuk durvára aprított dióval.

Recept és fotó:  Panyolium – panyolium.com