Koronavírus és vitaminok: mit, miért és mikor szedjünk?

2020. szeptember 30.
Valószínűleg nincs olyan ember a Földön, aki ne hallott volna olyan ételről, vitaminról vagy módszerről, amivel megelőzhető, kezelhető vagy gyógyítható lenne a koronavírus-fertőzés. Sajnos ezeknek a híreknek jó eséllyel nincs tudományos alapja, mivel a tudomány jelen állása szerint nincs olyan szer, amellyel megelőzhető vagy kezelhető lenne a Covid–19 betegség, viszont bizonyos vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek a tünetek enyhítésében és javíthatnak a betegség lefolyásán.

Nem ártunk magunknak azzal, ha szedünk C-vitamint, cinket vagy echinacea készítményt, hogy erősítsük az immunrendszerünket, ám azt tudnunk kell, hogy ezek a táplálékkiegészítők nem akadályozzák meg, hogy esetleg elkapjuk a koronavírus-fertőzést. A tudomány jelen állása szerint a legfontosabb, amit tehetünk, ha nem szeretnénk megbetegedni az, hogy nem megyünk emberek közé, tartjuk a távolságot a többi embertől, maszkot viselünk, ha kilépünk otthonunkból, és gyakran mosunk kezet szappanos vízzel. A kutatások azonban nem álltak meg, és egyre többet tudunk arról, hogy melyik vitamin milyen hatással lehet a betegség lefolyására, és miért érdemes szednünk azokat.

D-vitamin: csökkenti a szövődmények kialakulásának esélyét

A legtöbbet talán a D-vitaminnal foglalkoznak a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban, és többször felmerült, hogy esetleg segíthet a betegség megelőzésében. Ha erre nem is jó a D-vitamin, viszont az kiderült egy friss klinikai tanulmányból, hogy azoknál a kórházba kerülő Covid–19 pácienseknél, akiknél a D-vitaminszint megfelelő volt a vérükben, jelentősen kevesebb esetben alakultak ki szövődmények, és vált halálos kimenetelűvé a betegség. Azoknál, akiknek alacsony volt a D-vitaminszintje, a gyulladást jelző értékek is magasabbak voltak vérmintáikban. „Ez a tanulmány arra talált bizonyítékot, hogy a D-vitamin segíthet csökkenteni a komplikációkat, beleértve az úgynevezett citokin vihart, amely a Covid–19 esetében a halálozások legnagyobb százalékát okozza – mondta dr. Michael F. Holick, a Bostoni Orvosi Egyetem biofizika és molekuláris orvoslás professzora. – Mivel mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél nagyon alacsony a D-vitaminszint a fejlett világ országaiban, különösen a téli hónapokban, koronavírustól függetlenül is ajánlott a vitamin pótlása. A kutatás eredményeinek fényében pedig idén még fontosabb, mint egyébként.”

Miben van D-vitamin? Nyáron a napfény hatására szervezetünk állítja elő a D-vitamint, ősszel és télen viszont pótlásra szorulunk, ezért táplálékkiegészítőkból juthatunk hozzá a megfelelő mennyiséghez. 

K-vitamin: enyhébb lefolyás?

A K-vitamin kevesebbszer kerül szóba, mint a D, ám a szervezetünk megfelelő működése szempontjából nagyon fontos. Mivel a véralvadás egyik fontos szabályozója, ezért merült fel a koronavírus-fertőzés esetében a neve: a Covid–19 egyik legfélelmetesebb szövődménye ugyanis a vérrögképződés, stroke és szívinfarktus. Egy holland kutatás szerint azoknak a koronavírusos betegeknek, akiknek alacsony volt a K-vitaminszintje, sokkal erősebb tünetekkel kellett megküzdeniük és a tüdőkárosodás mértéke is nagyobb volt náluk. Ám ez az összefüggés csupán megfigyelésen alapult, így egyelőre nem jelenthető ki, hogy a K-vitaminszint valóban befolyásolná a betegség lefolyását. „Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend ellenben nagyon fontos a szervezet immunrendszerének támogatására. A sokféle zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrend elegendő ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, amelyek mind fontos szerepet játszanak a szervezetünk működési rendszerében. Nem lehet egyetlen vitamint kiemelni, és hőssé tenni” – figyelmeztetett Sarad Stanner, a Brit Táplálkozástudományi Alapítvány tudományos igazgatója.

Miben van K-vitamin? A húsok, tejtermékek tartalmaznak K-vitamint, különösen a kemény sajtok, mint a parmezán vagy a grana padano, a lágy sajtok, mint a camambert, az edami sajt, a kéksajt, a cheddar, illetve a teljes tej, a vaj és a tejszín is. A gyümölcsök közül kevésben található meg ez a vitamin, a szilva, kivi, avokádó, feketeribizli, gránátalma, aszalt vagy szárított füge, paradicsom és szőlő viszont fedezheti a napi szükségletünket. A hüvelyesek közül a zöldbabban, a zöldborsóban és a szójababban van nagyobb mennyiségű K-vitamin. Az olajos magok közül a kesudió, a mogyoró, a fenyőmag, a pekándió és a dió fogyasztásával járulhatunk hozzá a megfelelő napi bevitelhez.

Olvastad már?

B-vitamin: csökkentheti a gyulladást

Az Oxfordi Egyetem, az Egyesült Arab Emirátusokbeli Egyetem és a Melbourne-i Egyetem által készített kutatásból kiderült, hogy B-vitamin szabályozhatja a gyulladást kiváltó citokinek termelődését, csökkentheti a légzési nehézségeket és a gyomor-bélrendszeri problémákat, valamint meggátolhatja a vér gyors alvadását a koronavírus-fertőzés esetén. Bár konkrét kísérleteket nem hajtottak végre embereken a B-vitamin koronavírussal kapcsolatos hatékonyságának tesztelésére, a kutatók megfigyelései és egyöntetű véleménye szerint kulcsszerepet játszhat más vitaminok mellett a negatív folyamatok súlyosságának csökkentésében.

Miben van B-vitamin? A B-vitamin családjába nyolcféle B-vitamin tartozik. A B1-vitamint disznóhús, tojás, barnarizs vagy burgonya fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe. A B2-vitamin fő forrásai a tejtermékek, banán, spárga, kukorica. B3-vitamint a húsokból, gombából és halakból szerezhetünk, B5-vitamint pedig a brokkoli, avokádó, teljes kiőrlésű gabona és hús tartalmaz. B6-vitaminhoz a húsfélékből, zöldségekből, diófélékből és banánból juthatunk, B7-vitamint pedig a nyers tojássárgája, a máj tartalmaz. A szükséges B9-vitaminadagunkhoz a leveles zöldségekből, gabonafélékből és tésztafélékből juthatunk, míg a B12-vitamint a húsból, tojásból és tejtermékekből fedezhetjük. 

C-vitamin: súlyos esetben intravénásan segíthet

Bár rengeteg vizsgálat van folyamatban jelenleg is a C-vitamin koronavírus-fertőzésre gyakorolt hatásával kapcsolatban, arra nem találtak tudományos bizonyítékot egyelőre, hogy segítene megelőzni a fertőzést. Valójában az egyszerű nátha megelőzésére sem találtak bizonyítékot, viszont a légúti fertőzések tüneteit enyhítheti és lerövidítheti a gyógyulást. A Covid–19 esetében ez egyelőre nem bizonyított, arra azonban végeztek kísérletet, hogy a lélegeztetőgépen lévő betegek esetében milyen hatással lehet a C-vitamin. Egy kisebb klinikai kutatásban az intenzív osztályon fekvő pácienseknek, illetve lélegeztetőgépen lévő betegeknek szájon át, valamint intravénásan nagy dózisú C-vitamint adva azt figyelték meg, hogy lerövidítette a lélegeztetőn töltött időt. A tudósok azonban egyelőre óva intenek, és arra figyelmeztetnek, hogy további kutatásokra van szükség, hogy megértsék, hogyan fejti ki a hatását a vitamin a koronavírus esetében

Miben van C-vitamin? Rengeteg zöldség és gyümölcs tartalmaz C-vitamint, legnagyobb mennyiségben viszont az alábbi tíz: homoktövis, csipkebogyó, fekete ribizli, paprika, petrezselyem, brokkoli, kelbimbó, eper, kivi és a citrusfélék.

Olvass tovább!

Forrás: Mayo Clinic, WebMD, WHO, Maturitas
Fotó: Unsplash