A Nem csak pite Instagram-oldal szerzője, Forgács Timi receptjeivel mostantól rendszeresen találkozhattok majd itt nálunk. Kezdetnek mindjárt kedvenc medvehagymás pogácsájának receptjét osztja meg veletek, hiszen végre itt a medvehagymaszezon. Valljuk be, sokan vártuk már, akár a piacon szerezzük be, akár túrázni indulunk, hogy magunk szedjünk. Most egy isteni pogácsa készül belőle.
Hozzávalók:
100 ml tej
1 mk cukor
20 g élesztő
500 g liszt
2 tk só
250 g vaj
1 db tojás
1 db tojássárgája
100 ml tejföl
100 g trappista sajt
2 csokor medvehagyma
A tetejére:
1 db tojás
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, a szobahőmérsékletű vajjal, a tojásokkal, a tejföllel és a reszelt sajttal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, és az egészet összekeverjük. A medvehagymát felaprítjuk, hozzákeverjük a tésztához, majd 10 percen keresztül dagasztjuk.
Konyharuhával vagy folpackkal letakarva, szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztjük. Alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk 2,5 centi vastagságúra. A tojást elkeverjük, és megkenjük a kinyújtott tésztát, és éles késsel 3-4 mm mélyen beirdaljuk (ez elhagyható), és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a pogácsákat.
180 fokra előmelegített sütőben, 18 perc alatt készre sütjük őket.
Jó étvágyat!
Fotó és szöveg: Forgács Timi (Nem csak pite)
Ha a Nem csak pite még több receptjére vagy kíváncsi, kattints IDE!
Az Instagramon pedig ITT követheted!