Krumplis tészta bazsalikompesztóval

2021. július 04.
Hogyan lehet megbolondítani az egyik klasszikusnak számító kedvencünket, a krumplis tésztát? Hering András, a Nosalty főszerkesztője újragondolta ezt a fogást, és például a fűszerpaprikát bazsalikomra cserélte.

Nyáron mindenből a legfrissebbet akarjuk. A mirelit és konzerv zöldségeket felcserélik a friss primőr termékek, a szárított fűszerek helyett friss, élénk zöldben pompázó növényeket használunk fel az ételek elkészítésénél. Ilyenkor még rég bevált receptjeinket is hajlamosak vagyunk újragondolni, legyen szó akár egy klasszikus lecsóról vagy egy finom, fűszerpaprikás krumplis tésztáról.

Utóbbit nem véletlenül szeretjük mindannyian. Olcsó, laktató és még finom is, nem kell sokat bajlódni az elkészítésével, akár fél óra alatt is elkészül, ráadásul nincs benne olyan alapanyag, amit ne szeretne minden ember. Bár tipikusan magyar ételről van szó, ugyan miért ne lehetne egy kicsit átalakítani, itt-ott kicserélni pár alapanyagot? Mi történik, ha fűszerpaprika helyett friss bazsalikompesztót használok, hagyma helyett pedig inkább egy kevés zöldbabbal és fenyőmaggal ízesítem a krumplit és a hússzúra nyúlt tésztát? A világ ugyan nem remeg bele, egy új ízvilágú könnyed ebéd receptjével viszont egy életre gazdagabban leszünk!

Bazsalikompesztós krumplis tészta

Először készítsük el a pesztót: tegyük a konyhai robotgépünkbe vagy a turmixgépünkbe a bazsalikomot, a fenyőmagot, a sót és a fokhagymát. Aprítsuk/daráljuk addig, amíg a keverék durva és szemcsés lesz. A folyamat közben lassan, egyenletesen adjuk hozzá az olívaolajat.

Ezután mehet hozzá a reszelt parmezán (Parmigiano Reggiano), és addig turmixoljuk őket együtt, amíg nem túl sűrű elegyet kapunk. Ha a szószt túl száraznak ítéljük meg, adjunk hozzá még egy kevés olajat. Kóstoljuk meg, ha szükséges adjunk hozzá még parmezánt, sót vagy egy pici borsot!

Egy nagyobb edényben forraljunk fel vizet. Adjunk hozzá legalább 2 evőkanál sót és a burgonyákat karikákra szeletelve. Főzzük körülbelül 5 percig, vagy amíg a burgonya el nem kezd puhulni, de még nem főtt meg teljesen. Adjuk hozzá a zöldbabot vagy a zöldborsót héjastól, és forraljuk tovább 5 percig.

Ezután tegyük bele a tésztát is, keverjük össze és kezdjük el összefőzni őket. 5 perc elteltével teszteljük a tészta állagát! Ha al dente a tésztánk és a burgonya, valamint a zöldbab is megpuhult, akkor szűrjük le, vagy öntsük le a felesleges főzővizet (én egy picit mindig meg szoktam hagyni, hogy szaftosabb maradjon), majd tegyük a tésztát és a zöldségeket egy előmelegített tálba. Adjuk hozzá a friss pesztót, és alaposan keverjük össze! Azonnal tálaljuk.

Ugye, milyen egyszerű, könnyed és gyors? Ha van étel, ami egy pillanat alatt belopja magát az ember szívébe, akkor az ez a recept.

A bazsalikompesztós krumplis tészta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és fotók: Hering András

A hozzávalók listájáért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo