Készíts pestót 5 perc alatt reteklevélből!

2021. június 13.
Ne dobjuk ki a retek levelét sem, készítsünk belőle mennyei, zsenge tavaszi pestót. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja azt is, hogyan használhatjuk rizottóba vagy akár egy finom zöldségtésztába is.

A friss reteknél aligha van jobb tavaszi zöldség, amelyet a reggelihez vagy a vacsorához tálalhatnánk, az emberek nagy része azonban legtöbbször csak a zöldség fehér-rózsaszínben pompázó gumójának felhasználására összpontosít, a retek levele általában már a zöldségesnél a kukában végzi.

Ezt a filléres alapanyagot véletlenül sem érdemes kidobni, egyfelől nagyon egészséges, számos módon felhasználható különböző ételekbe és nagyon ízletes, másfelől felhasználásával kevesebb hulladékot termelhetünk! Most egy egyszerű, könnyed reteklevélpesto segítségével tesszük még izgalmasabbá a rizottót és a zöldségtésztát is!

Hogyan lesz a reteklevélből pesto?

reteklevel-pesto-nosalty-2

Nagyon egyszerűen, az ízletes krémhez a következőkre lesz szükséged: 1 csokor reteklevél,
2 gerezd fokhagyma, 50 g parmezán sajt (reszelt), 20 g fenyőmag (vagy pisztácia, esetleg mandula), 1 dl olívaolaj, egyharmad citromból nyert citromlé, só és bors ízlés szerint.

Fontos, hogy csak olyan retket vegyünk, aminek nem permetezett a levele, valamint a levelek szépek, egészségesek. A retekleveleket alaposan megmossuk, megszárítjuk, majd leveleire tépkedjük.

Késes konyhai robotgépbe vagy turmixba tesszük. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a reszelt parmezánt, az olajos magvakat, egy kis citromlevet és az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és krémesre mixeljük.

Nagyjából 5 perc kell ahhoz, hogy elkészüljön a pesto, amelyet utána akár egy ízletes rizottóhoz is felhasználhatunk.

A reteklevélpesto teljes receptjét itt találod!

Reteklevélpestós rizottó

reteklevel-pesto-nosalty-3

A rizottóhoz két evőkanál vajat felhevítünk egy serpenyőben, és az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne 3-4 perc alatt. Hozzáadjuk a rizst, egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük a borral, és további 3-4 percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog.

Hozzáadunk két merőkanál alaplevet, és alacsony lángon, sűrűn kavargatva főzzük. Ha rizs felszívta a folyadékot, akkor pótoljuk, és egészen addig főzzük, amíg a rizsszemek kívül puhák lesznek, de belül még fogkemények maradnak.

Ekkor hozzáadjuk a reteklevélpestót, a reszelt parmezán sajtot, és addig főzzük, amíg a sajt el nem olvad, illetve a pesto teljesen elvegyül a rizsalappal. Azonnal, forrón tálaljuk, reszelt parmezánnal vagy sópelyhekkel a tetején.

A reteklevélpestós rizottó teljes receptjét itt találod!.

Reteklevélpesztós zöldségtészta

Amennyiben viszont egy kicsit gyorsabb, mégis különleges kulináris élményre vágysz, érdemes kipróbálnod ezt a reteklevélpestós zöldségtésztát.

reteklevel-pesto-nosalty-1

Jól olvastad, itt most nem egy egyszerű zöldséges tésztáról van szó, hanem egy valóban csak zöldségekből készült fogás kerül a terítékre. A pesto már a hűtőben, a tésztához egy lábosban tegyünk fel egy liter hideg vizet pici sóval és olajjal forralni. Ha forr a víz, adjuk hozzá a zöldségtésztánkat, és 7 perc alatt főzzük puhára.

A tűzről levéve tegyük szűrőbe, és hideg vízzel alaposan öblítsük le. Ezután tegyük egy serpenyőbe a zöldségtésztát, öntsük rá a reteklevélpestónkat, majd együtt melegítve, alaposan forgassuk össze a tésztával. Friss retekkel, parmezánnal tálalhatjuk.

Ugye milyen egyszerű, mégis szaftos és ízletes fogásokat készíthetsz az eddig kidobásra ítélt reteklevélből?

A reteklevélpesztós zöldségtészta teljes receptjét itt találod!

Még több recepért látogass el a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Olvass tovább!