Cukkinivajas spagetti – eszméletlenül krémes

2021. augusztus 22.
Ugye, hogy mennyire jól hangzik? Cukkinivaj! Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja, hogyan készítsd el, és párosítsd például spagettivel.

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő mogyoróhagymával futtatta meg a reszelt cukkinit jó sok vajon, amiből egy tartalmas krémet készített.

A cukkinivaj lényege, hogy a friss cukkinit nem daraboljuk, hanem reszeljük, gyaluljuk vagy konyhai robotgépben aprítjuk, és viszonylag sok vajjal, fűszerekkel együtt főzzük mártássá.

hering-andras-nosalty

Így a felhasználása is sokrétű: kenhetjük kenyérre vagy pirítósra, vagy különböző tésztafélékhez adhatjuk szószként. Én most spagettiként készítettem chilipehellyel, friss görög bazsalikommal és sok-sok Parmigiano-Reggianóval.

Na de hogyan készül a cukkinivajas spagetti?

Elkészítés

Főzzük a spagettit al dentére enyhén sós vízben, de leszűrés előtt tegyünk félre egy merőkanálnyit a főzővízből.

Olvasszuk meg a vajat, tegyük bele a felaprított fokhagymát, pirítsuk egy percig, adjuk hozzá a gyalult/reszelt/turmixolt cukkinit, majd a sót és chilit.

Pirítsuk ezt az egyveleget kb. 15 percig, ne aggódjunk, elfő majd a leve. Ha a cukkini barnulni kezd, vegyük lejjebb a hőfokot. Kavargassuk a tűzhelyen, közben nyomkodjuk kenhető állagúra, pépesre a cukkinit.

Öntsünk hozzá fél pohárnyi főzővizet, keverjük el, majd mehet bele az al dente tészta is. Főzzük őket még 2 percig. Ezután mehet rá a bazsalikom és a parmezán fele – másik felük pedig a tálalásnál mehet a tészta tetejére…

Jó étvágyat!

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Olvass tovább!