Cukkinivajas spagetti – eszméletlenül krémes

2021. augusztus 22. |

Ugye, hogy mennyire jól hangzik? Cukkinivaj! Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja, hogyan készítsd el, és párosítsd például spagettivel.

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő mogyoróhagymával futtatta meg a reszelt cukkinit jó sok vajon, amiből egy tartalmas krémet készített.

A cukkinivaj lényege, hogy a friss cukkinit nem daraboljuk, hanem reszeljük, gyaluljuk vagy konyhai robotgépben aprítjuk, és viszonylag sok vajjal, fűszerekkel együtt főzzük mártássá.

hering-andras-nosalty

Így a felhasználása is sokrétű: kenhetjük kenyérre vagy pirítósra, vagy különböző tésztafélékhez adhatjuk szószként. Én most spagettiként készítettem chilipehellyel, friss görög bazsalikommal és sok-sok Parmigiano-Reggianóval.

Na de hogyan készül a cukkinivajas spagetti?

Elkészítés

Főzzük a spagettit al dentére enyhén sós vízben, de leszűrés előtt tegyünk félre egy merőkanálnyit a főzővízből.

Olvasszuk meg a vajat, tegyük bele a felaprított fokhagymát, pirítsuk egy percig, adjuk hozzá a gyalult/reszelt/turmixolt cukkinit, majd a sót és chilit.

Pirítsuk ezt az egyveleget kb. 15 percig, ne aggódjunk, elfő majd a leve. Ha a cukkini barnulni kezd, vegyük lejjebb a hőfokot. Kavargassuk a tűzhelyen, közben nyomkodjuk kenhető állagúra, pépesre a cukkinit.

Öntsünk hozzá fél pohárnyi főzővizet, keverjük el, majd mehet bele az al dente tészta is. Főzzük őket még 2 percig. Ezután mehet rá a bazsalikom és a parmezán fele – másik felük pedig a tálalásnál mehet a tészta tetejére…

Jó étvágyat!

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Olvass tovább!

Sült hal 10 perc alatt - ázsiai ízekkel

Sült hal 10 perc alatt - ázsiai ízekkel

Az egyik nagy kedvencünk, az aranydurbincs sok helyen kapható, könnyen elkészíthető, ráadásul még szálka is alig van benne. De Hering András, a Nosalty főszerkesztője még ezt is képes tovább fokozni legújabb recceptjével.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve