Sült hal 10 perc alatt – ázsiai ízekkel

2021. augusztus 15.
Az egyik nagy kedvencünk, az aranydurbincs sok helyen kapható, könnyen elkészíthető, ráadásul még szálka is alig van benne. De Hering András, a Nosalty főszerkesztője még ezt is képes tovább fokozni legújabb recceptjével.

Aranydurbincsot ma már nem csak halpiacon lehet kapni, a Földközi-tengerből származó halat számos hipermarket is árulja, így viszonylag könnyen juthatunk hozzá a friss halféléhez.

Bár mi, magyarok más országokhoz viszonyítva kevés halat fogyasztunk, számos oka van annak, miért lenne érdemes legalább heti egyszeri alkalommal betervezni étrendünkbe a pikkelyeseket: a tengeri halak húsa rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely egyaránt van jótékony hatással az immunrendszerre és az idegrendszerre, vagy például a koleszterinszintre is.

hering-andras-nosalty

Megfelelő sütési hőfokkal akár 10 perc alatt is omlós, puha húsú aranydurbincsot készíthetünk, a következő, ázsiai ihletésű recept pedig zseniális ízvilágot kölcsönöz a halnak. Íme az ázsiai pácban 10 perc alatt megsütött, selymes aranydurbincs receptje:

Az aranydurbincsot megtisztítjuk, megmossuk, majd egy sütésre alkalmas tálba vagy tepsibe fektetjük. A gyömbért és a fokhagymát megtisztítjuk, és julienne-re (gyufaszál vastagságúra) aprítjuk.

Egy keverőtálba kanalazunk 2-3 evőkanál szójaszószt, majd beletesszük az aprított gyömbért és a fokhagymát is. Pár percig állni hagyjuk, amíg az alapanyagok pácként ízesítik egymást.
Ezután a gyömbéres-fokhagymás szójaszósszal meglocsoljuk a tepsin fekvő aranydurbincsot, a gyömbér- és fokhagymadarabok egy részével megtöltjük a hasát, egy részével pedig bedörzsöljük a hal tetejét.

Rajta is hagyhatunk a gyömbéres-fokhagymás mixből, hiszen innentől hagyjuk pihentetni a fűszeres pácban az aranydurbincsot – nagyjából 10 percig. Ha nem sietünk, akkor pár órára a hűtőben is pihentethetjük a pácos halat, hogy igazán intenzív aromájú legyen.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 10 percig süssük egyben a szójaszószos-gyömbéres-fokhagymás töltelékkel. 10 perc után még igazán puha és omlós lesz az aranydurbincs húsa, húzzuk le a bőrét, szórjuk meg friss, apróra vágott snidlinggel vagy újhagyma zöldjével, és kóstolhatjuk is. Főtt rizzsel és rizsecetes-chilis uborkasalátával tálaljuk.