Sült hal 10 perc alatt – ázsiai ízekkel

2021. augusztus 15. |

Az egyik nagy kedvencünk, az aranydurbincs sok helyen kapható, könnyen elkészíthető, ráadásul még szálka is alig van benne. De Hering András, a Nosalty főszerkesztője még ezt is képes tovább fokozni legújabb recceptjével.

Aranydurbincsot ma már nem csak halpiacon lehet kapni, a Földközi-tengerből származó halat számos hipermarket is árulja, így viszonylag könnyen juthatunk hozzá a friss halféléhez.

Bár mi, magyarok más országokhoz viszonyítva kevés halat fogyasztunk, számos oka van annak, miért lenne érdemes legalább heti egyszeri alkalommal betervezni étrendünkbe a pikkelyeseket: a tengeri halak húsa rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely egyaránt van jótékony hatással az immunrendszerre és az idegrendszerre, vagy például a koleszterinszintre is.

hering-andras-nosalty

Megfelelő sütési hőfokkal akár 10 perc alatt is omlós, puha húsú aranydurbincsot készíthetünk, a következő, ázsiai ihletésű recept pedig zseniális ízvilágot kölcsönöz a halnak. Íme az ázsiai pácban 10 perc alatt megsütött, selymes aranydurbincs receptje:

Az aranydurbincsot megtisztítjuk, megmossuk, majd egy sütésre alkalmas tálba vagy tepsibe fektetjük. A gyömbért és a fokhagymát megtisztítjuk, és julienne-re (gyufaszál vastagságúra) aprítjuk.

Egy keverőtálba kanalazunk 2-3 evőkanál szójaszószt, majd beletesszük az aprított gyömbért és a fokhagymát is. Pár percig állni hagyjuk, amíg az alapanyagok pácként ízesítik egymást.
Ezután a gyömbéres-fokhagymás szójaszósszal meglocsoljuk a tepsin fekvő aranydurbincsot, a gyömbér- és fokhagymadarabok egy részével megtöltjük a hasát, egy részével pedig bedörzsöljük a hal tetejét.

Rajta is hagyhatunk a gyömbéres-fokhagymás mixből, hiszen innentől hagyjuk pihentetni a fűszeres pácban az aranydurbincsot – nagyjából 10 percig. Ha nem sietünk, akkor pár órára a hűtőben is pihentethetjük a pácos halat, hogy igazán intenzív aromájú legyen.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 10 percig süssük egyben a szójaszószos-gyömbéres-fokhagymás töltelékkel. 10 perc után még igazán puha és omlós lesz az aranydurbincs húsa, húzzuk le a bőrét, szórjuk meg friss, apróra vágott snidlinggel vagy újhagyma zöldjével, és kóstolhatjuk is. Főtt rizzsel és rizsecetes-chilis uborkasalátával tálaljuk.

A pontos hozzávalókért kattins a Nosalty-oldalára!

nosalty-uj-logo

Olvass tovább!

Így készíts házilag sült paradicsomot!

Így készíts házilag sült paradicsomot!

Ez a sült paradicsom isteni előétel lehet, jó kiegészítője egy nyár esti borozgatásnak, de pirítóson vagy szendvicsben is finom. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere ezúttal ezt a receptet hozta el nektek.

 

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve