Újévi lencseleves rókagombával és parmezánnal

2021. december 31.
Az újévi lencsét nem lehet kihagyni. Hering András, a Nosalty főszerkesztője egy olaszos receptet hozott nektek rókagombával és parmezánnal.

Ez a kiadós lencseleves sajtos gombafeltéttel egy igazán kiadós, mégis könnyen kivitelezhető fogás, ami jól jöhet az év első napjára (pénzt hozó ételként az új évre), de akár egy hétköznapi ételként is, melyet elkészítve több napig is fogyaszthatunk. Szeretem a hét elején megfőzni, és napokig enni – egy jó éjszakai pihenés után még finomabb.

Mint sok olasz étel, ez a lencseleves is egy hagymás-sárgarépás-zelleres soffritto elkészítésével kezdődik.

A soffritto itt az alap: ez adja meg a leves tónusát, mélységet, állagot és ízt kölcsönöz neki.

Állagra akkor tökéletes, ha valahol a nálunk közismert lencsefőzelék és -leves között lesz, így nyugodtan nevezhetjük gombás lencseragunak.

Tipp: kruton helyett próbáljuk ki a vajas-parmezános rókagombafeltétet, de bármilyen más apró, vadon élő vagy termesztett, markánsabb, diós ízjegyű gombával elkészíthető. Csiperkével neki se álljunk, mert nem azt az ízélményt adja.

Elkészítés:

A soffrittohoz tisztítsuk meg, és vágjuk apró darabokra a vöröshagymát, 1 közepes zellerszárat és 2 db kisebb sárgarépát. Melegítsünk fel fél deciliter olívaolajat egy nagy edényben, adjuk hozzá a hagymás keveréket és 1 babérlevelet, majd főzzük gyakran kevergetve, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Eközben öblítsük le a szárított barna lencsét.

Ha összeállt a soffritto, adjuk hozzá a lencsét, és keverjük össze. Töltsünk hozzá 1 dl száraz fehérbort, és főzzük, amíg az alkohol elpárolog (körülbelül 1 percig). Adjunk hozzá 2 liter zöldségalaplevet és 2 evőkanál paradicsompürét (sűrített paradicsomból elég 1 evőkanállal is), és keverjük össze. Lefedve pároljuk, időnként megkeverve, és szükség szerint csökkentve a hőt, amíg a lencse megpuhul, de nem esik szét (25-35 percig).

A leves legyen sűrű, de legyen leve is.

Ha a lencse még nem főtt meg, de az összes folyadékot magába szívta, adjunk hozzá még 1 dl zöldségalaplevet, és folytassuk a főzést.

Eközben vágjuk falatnyi darabokra a rókagombát. Reszeljünk le egy fél szelet (nagyjából 75g) parmezán sajtot a reszelőnk legkisebb lyukain. Szedjük leveleire 6-8 friss ágról a petrezselymet, és vágjuk vagy tépjük apróra.

Ha kész a lencse, kóstoljuk meg, és ízlés szerint ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal. Vegyük le az edényt a tűzről.

Olvasszunk fel 2 evőkanál sótlan vajat egy tapadásmentes vagy öntöttvas serpenyőben, adjuk hozzá a gombát, és főzzük 4-5 percig, amíg megpuhul. Fűszerezzük sóval, őrölt fekete borssal. Adjuk hozzá a parmezánt, és addig keverjük, amíg elolvad, és fényes bevonat képződik a gombán. Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Adjuk hozzá a petrezselymet, és keverjük össze. Porciózzuk, tegyük rá feltétként a sajtos gombát, és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!