5 szilveszteri lencsevariáció, ha már unod a főzeléket és a klasszikus salátát

2020. december 31.
Szeretjük a magyaros lencsefőzeléket és a klasszikus lencsesalátát, de azért néha jólesik egy kis csavart vinni a szilveszteri lencseételekbe. Mutatunk 5 különleges variánst!

Orzós mediterrán verzió

A magyaros lencsefőzeléken túl rengeteg izgalmas fogás készülhet lencséből – még csak nem is kell vörös lencsének lennie ahhoz, hogy izgalmas, melengető ragut készíthessünk belőle. Az alábbi recept is ezt bizonyítja, ráadásul különlegessége, hogy orzó kerül bele.

Vegán kesus

Az alábbi saláta több szempontból is rendhagyó. Egyrészt alapját zöld levelek helyett most a ropogós és enyhén kesernyés ízű vörös cikória adja, ami nemcsak ízben, de látványban is sokat dob majd a végeredményen. Ezenkívül roppanós lencse és almaszeletek teszik laktatóvá, de a legextrább eleme egyértelműen a kesuszósz.

Sütőtökkel dúsított

Yotam Ottolenghi az újhullámos, vegetáriánus receptek legnagyobb mestere már tökéletesen bizonyította, hogy zöldségekből is lehet teljes értékű, laktató fogásokat készíteni. Ez a recept is tőle érkezik, érdemes kipróbálni, amíg még tart a sütőtökszezon! A gorgonzola külön pikánssá teszi a salátát, de ha valakinek ez túl intenzív íz lenne, váltson valamilyen semlegesebb sajtra!

Körtés-édesköményes variáns

Az édeskömény az egyik kedvenc konyhai alapanyagunk, mivel rendkívül sokoldalúan felhasználható. A gumó ropogós, szuper nyersen, párolva, levesként, rizottóba – vagy nyersen naranccsal, körtével. A tetején lévő ánizskapor-bóbitát is nyugodtan felhasználhatjuk, finoman ánizsos íze remekül harmonizál az ételünkkel.

Komplex ízorgia

Ahhoz, hogy kevesebb húst együnk a mindennapokban, érdemes több olyan receptet is kipróbálni, ami nem egy húsos étel vegetáriánus verziója, hanem egy már eleve zöldségekből felépített fogás. Az alábbi saláta jó példája ennek az elképzelésnek, ráadásul szerepel benne egy tökéletesen működő padlizsánkrémrecept is. Na meg egy fantasztikus lepénykenyér elkészítésének leírása.