Ha nincs ötleted, mit kezdj a mogyoróval, van egy igazán ízletes ötletünk. Túlzás nélkül állítjuk, hogy ez az egyik legjobb dolog, ami a mogyoróval történhet. Hogy miért, azt hosszasan sorolhatnánk: a házi mogyorókrémet nem bonyolult elkészíteni, jóval kevesebb cukor kell bele, mint a készen kapható változataiban van. és te döntöd el, legyenek-e benne mogyoródarabok vagy inkább a teljesen krémes verziót választod.
Az elkészítése tényleg gyerekjáték, hibázni inkább azzal lehet, ha nem figyelsz oda a hozzávalók minőségére. Fontos, hogy az étcsokoládé kakaótartalma magas legyen, a mogyoró mellett ugyanis ez a változatosan felhasználható házi mogyorókrém lelke. Ne lepődj meg azon se, hogy kell bele egy egészen pici só is: ettől még csodásabb lesz az íze, ugyanis hangsúlyosabbá teszi a mogyoró és a csoki karakterét.
Házi mogyorókrém
Hozzávalók:
- 75 g mogyoró (hámozva)
- 100 g legalább 70% kakaótartalmú étcsoki
- 50 g porcukor (ez ízlés szerint módosítható)
- 70 ml tej
- 1,5 evőkanál mogyoróolaj
- 3 evőkanál langyos víz
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A mogyorót száraz serpenyőbe tesszük, és közepes lángon megpirítjuk, hogy szép színt kapjon. Vigyázunk, hogy ne kapjon oda, mert akkor keserű lesz!
- Vízgőz felett felolvasztjuk a kisebb darabokra tördelt csokoládét, belekeverjük az olajat és a tejet, majd a sót.
- Mikor szépen megolvadt, turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a pirított mogyorót, a porcukrot és a vizet.
- Működésbe hozzuk a turmixgépet, és addig dolgoztatjuk, míg eléri a számunkra kívánatos állagot.
- Ha ez megvan, jól záródó üvegbe kanalazzuk, és hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy.
Fotó: Getty Images