Együnk csokit egy órával felkelés után, ha több zsírt akarunk égetni

2021. augusztus 06.
Nem mindenkinél vannak ilyen előnyös tulajdonságai a csokoládénak, viszont egy kisebb kutatás eredményei szerint az idősebb nőknek kifejezetten jót tesz, ha ébredés után egy órával megesznek egy keveset. Ilyenkor segíti ugyanis a csoki esetükben a zsírégetést és a jobb alvást.

A FASEB elnevezésű friss összegző tanulmány mutatott rá arra az érdekes jelenségre, hogy a menopauzán átesett nők nem híztak annak ellenére sem, hogy rendszeresen fogyasztottak egy kis csokoládét. Ideje tehát leszámolni azzal a régi mítosszal, hogy a csoki minden esetben hizlal, rossz az egészségnek. Nem minden csokoládé egyforma persze, és az is tény, hogy a mennyiség is számít: egy kevés étcsokoládé ébredés után azonban kifejezetten egészségesnek bizonyult az idősödő nők esetében. 

csokolade-reggel-zsiregetes

A csokoládé egészségre gyakorolt hatásait régóta vizsgálja a tudomány. Nem véletlenül: a csoki ugyanis antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítenek a szív és agy egészségének megőrzésében, hozzájárulnak a bőr állapotának megőrzéséhez, a fáradtságérzet, depresszió tüneteit is csökkentik, mivel javítják a szerotonin hormont szállító idegsejtek működését. A friss kutatásban most arra mutattak rá, hogy a menopauzán átesett nőknek kifejezetten jó, ha rendszeresen fogyasztanak étcsokit, nem is akármikor, hanem ébredés után egy órával. A mennyiség is számít: napi 85 gramm csokoládé az, ami kifejti jótékony hatását. 

Most akkor hizlal vagy sem?

A kutatásban résztvevő idősödő nőknek a két hetes kutatás alatt pont ennyi tejcsokoládét kellett elfogyasztaniuk minden nap. A tejcsokoládé zsírosabb, több cukrot és kalóriát tartalmaz, mint az étcsoki, ezért is meglepőek az eredmények. Egy korábbi, az Obesity táplálkozástudományi szaklapban megjelent kutatás rá is mutatott, hogy a menopauzán átesett nők, akik minden nap esznek csokit, sokkal nagyobb eséllyel híznak, mint azok, akik nem. Ennek mond most ellent a FASEB-tanulmány, mely szerint annak ellenére, hogy rendszeresen csokoládét ettek, mégsem híztak a vizsgálatban résztvevők. Ennek oka pedig a mennyiség és az időpont lehet. 

A reggeli, ébredés után egy órával elfogyasztott 85 gramm csokoládé ugyanis csökkentette az éhségérzetet, a vizsgálatban résztvevők nem kívánták úgy az édes ételeket a nap folyamán sem, így csökkent a vércukorszintjük és kiegyensúlyozottabb volt általánosságban is. A reggeli nassolás ráadásul fokozta a zsírégetést és lendületet adott egész napra a fizikai aktivitáshoz. 

Javuló alvás

Az már korábbi kutatásokból is kiderült, hogy az este, elalvás előtt egy órával elfogyasztott étcsokoládé határozottan jót tesz az alvásnak: növeli a melatonin hormon termelését, azét az anyagét, mely segíti az elalvást. “A reggeli csokoládé valószínűleg az egész cirkadián ritmusra jó hatással van, ezért általánosságban javulhat az alvás minősége” – mondta a kutatás vezetője. “Az életfunkcióinkra nem csak az van hatással, amit megeszünk, hanem az is, mikor esszük ezeket az ételeket.” A cirkadián ritmusnak azonban nem csak az alvásmintázatunkra van hatása. Nagyban befolyásolja az anyagcserénket, így a testsúlyunkat is.

Ezért is lehetséges, hogy ha nem a megfelelő idősávban eszünk nem megfelelő ételeket – például nehéz fogásokat elalvás előtt –, az rossz hatással lehet a metabolizmusunkra és súlygyarapodáshoz vezethet. Ennek hátterében az áll, hogy a bélrendszerben lakó jó baktériumok működése megváltozik, felborulhat a bél mikrobiom egyensúlya, ami szerteágazó hatással lehet a szervezetünkre: alvászavarok, magas vérnyomás, hízás és napközbeni álmosság jelentkezhet. Ezzel ellentétben egy kis csokoládé reggel kifejezetten jót tesz. “A reggel elfogyasztott kevéske csokoládé javíthatja a menopauzával összefüggő alvászavarokat is” – mutatott rá a kutatás vezetője.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash