Nyári recept: húsos-sóskamártásos töltött karalábé

2022. augusztus 07.
Miért ne imádhatnánk a karalábét és a sóskamártást? És miért ne próbálhatnánk ki együtt? Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja nektek, hogyan készült a darált húsos, zöldfűszeres-gerslis töltött karalábé selymes sóskamártással.

A korai nyár egyik legnépszerűbb befutója a töltött karalábé, szóval vétek lenne kihagyni, hogy idén is minimum egy alkalommal elkészítsd – ezúttal azonban csavarj párat a recepten!

Ebben a receptben sok zöldfűszerrel (kaporral, petrezselyemmel és karalábélevéllel), gerslivel és darált pulyahússal töltöttem meg a kivájt karalábékat, mellé pedig a karalábé húsából főztem sóskás mártást.

A receptúra átdolgozásához Mautner Zsófi fűszeres rizzsel töltött karalábéreceptjéből merítettem inspirációt, ő abszolút húsmentesen, zöldfűszeres rizzsel töltötte meg a zsenge karalábékat.

Tudtad?

Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin-tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is.

Elkészítés:

gerslit (árpagyöngyöt) egy szitán keresztül, folyó vízben alaposan, többször mossuk át. Tegyük egy tálba, és öntsük rá a háromszoros mennyiségű folyadékot. Fedjük le, és 8-12 órára, de legalább egy éjszakára hagyjuk magára. Áztatás után az áztatólevet nem kell leöntenünk, feltehetjük benne főni az árpát. Ha elég ideig áztattuk, 15-20 perc alatt, lassú tűzön elkészül. Ha nem áztattuk be az árpát, akkor is elkészíthető az étel, de úgy legalább egy órán át főjön. Az árpagyöngy akkor igazán jó, ha megkóstolva jó puha, de kicsit roppanós marad.

Amíg főzzük a gerslit, addig egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőben, 1 evőkanál olívaolaj hozzáadásával süssük aranybarna kérgűre a darált pulykahúst.

Ha megfőtt a gersli, és átsült a darált pulykahús, egy nagyobb keverőtálban keverjük össze őket a finomra aprított újhagymával, kaporral, petrezselyemmel, a reszelt fokhagymával és citromhéjjal, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, üssünk hozzá egy tojást, és ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk.

A karalábékat mossuk meg, a héjukat zöldséghámozóval távolítsuk el. Vízszintesen, középen vágjuk őket félbe, a belsejüket pedig karalábévájóval szedjük ki. A karalábékelyhek belsejét finoman sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg néhány csepp olívaolajjal, majd töltsük meg őket a fűszeres gerslis-pulykás töltelékkel.

A megtöltött karalábékat állítsuk egy mélyebb tepsibe vagy egy szélesebb, de mély öntöttvas edénybe, majd kanalazzuk melléjük a kivájt karalábédarabokat is. Öntsük alájuk a zöldségalaplevet úgy, hogy a karalábékat ne lepje el, a tetejük maradjon kint az alapléből. Tegyük őket 200 fokra előmelegített sütőbe, majd nagyjából 60 perc alatt pároljuk puhára a töltött karalábékat. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert különben szétnyílnak a karalábékelyhek.

Sóskamártás elkészítése:

Vegyük ki egy tálra a megfőtt töltött karalábékat, majd a levet a főtt karalábédarabokkal öntsük egy kisebb lábasba, adjuk hozzá a sóskát, majd pár perc alatt főzzük össze. Ezután botmixerrel pürésítsük, majd adjuk hozzá a simára kevert tejfölt is. Ha sűrűbbre készítenénk a mártást, keverjünk hozzá egy evőkanál vízzel elkevert étkezési keményítőt. Fűszerezzük tetszés szerint.

A töltött karalábékat a langyos sóskamártással tálaljuk, tetejét szórjuk meg finomra aprított karalábélevéllel vagy plusz kaporral, petrezselyemmel.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosaltyoldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!