A legjobb tökfőzelék cukkinivel megbolondítva

2022. július 24.
Ha a klasszikus tökfőzeléket imádjuk, akkor képzeljük el egy még jobb verzióját. Hering András, a Nosalty főszerkesztője most cukkinivel bolondította meg a receptet.

Miből áll a tökfőzelék? Elsősorban tökből, hagymából, lisztből, citromléből és vízből. Ezekkel érhetjük el azt a klasszikus, hamisítatlanul nyári ízt, amit annyian ismerünk és szeretünk. Ezért talán nem is jut sokunknak eszébe, hogy bőven akadnak még olyan zöldségek, amelyek jól érezhetik magukat a tökfőzelékben. Ezek egyike a cukkini, ami több szempontból is előnyös jelölt. Nézzük, miért, és azt is, milyen isteni főzelék lesz ebből az egészből.

Miért pont a cukkini?

Ha belegondolunk, a cukkini nem is áll olyan távol a töktől. Hasonló családból származnak, nyáron szezonálisak és ízben is viszonylag megegyeznek. Így minden aggodalom nélkül kiegészíthetjük a tökfőzelékünket egy kis cukkinival, nem fogja elrontani, sőt.

Ráadásul hasonlóan viselkedik a fazékban, mint a tök: gyorsan puhul, ugyanolyan kellemes állagot vesz fel. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy valamelyik előbb szétfő.

Héj maradhat, magok, viszlát!

A tököt ugye minden esetben meg kell tisztítanunk, mert a magjai túl nagyok, a héja pedig túl vastag ahhoz, hogy élvezhető legyen egy főzelékben. Szerencsére a cukkinival nincsenek ilyen problémák: a héját nyugodtan rajta hagyhatjuk, mert egyrészt vékony, másrészt szép, változatos színt is ad az ételnek.

A magjait persze kikaparhatjuk, főleg akkor, ha nem zsenge cukkinink van, hanem már egy érettebb darabot viszünk haza a boltból. Az így kimagozott zöldséget le is gyalulhatjuk (ha teljesen egységes főzeléket szeretnénk), vagy vághatjuk közepes méretű darabokra.

A cukkinit alaposan megmossuk, majd négybe vágjuk. A magházát eltávolítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk, vagy legyaluljuk. A héjas részt is felhasználjuk a főzelékben (tehát nem kell meghámozni), ettől lesz szép sárga vagy zöld színhatású a főzelékünk.

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk (a fokhagymát mozsárban is törhetjük), majd 1 evőkanál vajon (vagy olívaolajon) megdinszteljük, üvegesre pároljuk.

Hozzáadjuk a kockázott cukkinit, pár perc alatt átforgatjuk a hagymás alappal.

A megpucolt, kimagozott főzőtököt nagyobb darabokra vágjuk, majd legyaluljuk. A frissen gyalult tököt hozzáadjuk a cukkinihez, majd felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, ami ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd puhára (vagy tetszés szerinti állagúra) főzzük a főzelékünket.

Ha az elpárolgott alaplé-mennyiség után is túl hígnak találjuk a főzeléket, keverjünk ki egy púpozott evőkanál étkezési keményítőt egy evőkanál vízzel, adjuk a görög joghurthoz (ezt is csomómentesre keverjük), majd kanalazzuk a főzelékhez. Forraljuk össze a főzelékkel.

Utolsó lépésként facsarjuk egy fél citrom vagy lime levét a főzelékhez, szórjuk meg a friss kaporlevelekkel, keverjük össze. Tálaláskor adhatunk hozzá extra görög joghurtot, meglocsolhatjuk pár csepp olívaolajjal, vághatunk mellé frissen szeletelt kenyeret, vagy süthetünk mellé falafelt, tükörtojást.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!