Húsmentes töltött paprika, igazi nyári recept

2022. július 31. |

Persze, hogy mindannyiunk egyik nagy kedvence a töltött paprika. Igazi nyári recept, most pedig Hering András, a Nosalty főszerkesztője nem a klasszikus magyar verziót készíti el nektek: a recept egyenesen Ukrajnából érkezett, ráadásul húsmentesen.

Szívmelengető történet is tartozik hozzá, a végeredmény pedig maga a gyönyör, szóval mindenképp olvass tovább, és készítsd el te is! Éljen a nyár, éljenek a töltött paprikák – bárhonnan is jönnek, legyen béke!

Néhány éve már kóstoltam egy ukrán recept alapján készült, rizzsel töltött paprikát, és kellemesen meglepett ízének összetettsége. Híresebb, török vagy görög rokonaival ellentétben nem volt benne fűszer vagy szárított gyümölcs, ami gazdagította volna a látszólag banális tölteléket (alapvetően inkább csak zöldségek), de valamilyen furcsa alkímia miatt így is rendkívül finom volt.

toltott-paprika-nosalty

Az eredetihez képest ebben a receptben a zöldalma és – mindenekelőtt – a krémes paradicsomszósz az az elem, ami igazán egyedivé teszi: egyszerűen tényleg annyira harmonikus és karakteres lesz az alapanyagok finomhangolásától, hogy lehetetlen egy töltött paprika befalásánál megállni.

A recept eredetije a Londonban élő, ukrán származású szakácskönyvíró és food stylist, Olia Hercules Summer Kitchens című, lenyűgöző ukrajnai specialitásokkal teli szakácskönyvéből származik. Igen, ő az egyik főzőtehetség, aki többedmagával elindította a #CookForUkraine gasztromozgalmat is az orosz-ukrán háború kirobbanásakor. Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket. Az elismert szakácskönyvszerző Dél-Ukrajnából származik, így mindig is szívügye volt, hogy széles körben népszerűsítse a sokszínű és izgalmas ukrán gasztronómiát. (A #CookForUkraine mozgalomról itt olvashatsz többet, melyhez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott).

Na de vissza Oliához és az ukrán töltött paprikához

A fogás egyébként a „Black Swan Effect” angol elnevezésre hallgat, ami magyarul annyit tesz, mint amikor egy ritka esemény, történés nagy hatással van valamire vagy valakire. Röviden derült égből villámcsapás, de kellemes meglepetésként.

toltott-paprika-nosalty

Ebben az esetben a meglepetés a kolbász vagy darált hús (amelyek hagyományosan gazdagítják az ukrán konyha eme szimbolikus ételének töltelékét) helyett a kockára vágott alma lett a töltött paprikában.

A recept bevezetőjében Olia Hercules szórakoztatva meséli el, hogy egyik ukrán barátnője közel húsz éve vegetáriánus. Pontosabban azóta, mióta elköltözött otthonról. Döntését a lány édesanyja botrányosnak tartotta, és rendszeres vérvizsgálatot követelt tőle, hogy ellenőrizze lánya vasszintjét, minden alkalommal meglepődve azon, hogy a laboreredmények kitűnő egészségi állapotról tanúskodtak.

Végül mindkettejük legnagyobb meglepetésére az édesanya, Zhenia is olyan ételeket kezdett főzni, amelyeket egy átlagos ukrán egyszerűen el sem tudott volna addig képzelni hús nélkül, például ezt a töltött paprikát darált hús helyett almával, vagy az Olivier-salátát (közismertebb nevén orosz salátát) szintén almával, kolbász helyett! Az ukrán barátnő ezt a fantasztikust fejleményt feketehattyú-hatásként emlegeti, Olia Hercules pedig ezért neki ajánlva és címezve a receptet, Black Swan Effect névre keresztelte az ételt.

toltott-paprika-nosalty

Így készítsd!

A töltelékhez enyhén sós vízben megfőzzük a rizst (fehér- vagy barnarizst válasszunk, ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl), hagyjuk kihűlni.
Melegítsük fel a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben közepes-alacsony lángon. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert és a sárgarépát, és főzzük puhára (enyhén megpirítva).
Ezután adjuk hozzá a főtt rizst, a kukoricát vagy a borsót, az almát és a kakukkfüvet.

Ízesítsük: sózzuk és borsozzuk bőkezűen – a töltelék legyen szép és ízletes, a paprika plusz fűszerezéseként is szolgál majd.

A szószhoz a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felhevítjük. Adjuk hozzá a hagymát, és főzzük 5 percig, amíg megpuhul és barnulni kezd.
Adjuk hozzá a fokhagymát, vegyük alacsonyra a hőfokot, majd főzzük tovább 3-5 percig, hogy a hagyma édes ízét megcsípje a fokhagyma ereje. A paradicsomot meghámozzuk, felkockázzuk (vagy beletesszük a hámozott konzervparadicsomot), és időnként megkeverve 15 percig főzzük.

A dupla tejszínt vagy habtejszínt egy habverővel beleforgatjuk a zöldségalaplébe, majd az egészet átöntjük a szószba, és alaposan összekeverjük. Sóval, borssal, esetleg kevés cukorral ízesítjük. A szósznak selymesnek és bársonyosnak kell lennie.

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (légkeveréses funkciót válasszunk). Vágjuk le a paprikáról a –kupakot”, távolítsuk el a magokat, és töltsük meg a fűszeres, zöldséges rizzsel.
A szósz felét öntsük egy tűzálló edénybe, amiben kényelmesen elférnek a töltött paprikák is. Rendezzük őket szépen sorba, majd locsoljuk meg a maradék szósszal.
A tepsit szorosan zárjuk le alufóliával vagy a fedőjével, és a sütőben 30 percig süssük. Ezután vegyük le az alufóliát (vagy a fedőt), és főzzük további 10 percig, amíg a paprika jól megfő és megpirul. Petrezselyemmel és egy kis kaporral tálaljuk (a kapor mindig jó hozzá).

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró