Bizonyára senkinek sem okozunk meglepetést azzal, hogy a zsenge tökfőzelék lelke a zsenge tök, amivel egész nyáron, de még ősszel is találkozhatunk a piacokon és a zöldségeseknél. Sokféle változatban készülhet a tökfőzelék, abszolút befutó talán nincs is, egy azonban biztos: a kapros-tejszínes verzió egyike a legjobbaknak, ezért a receptjét is érdemes megismerned.
Van, aki szerint a tökfőzelék nem tökfőzelék tejföl nélkül, míg mások a joghurtra, a kefirre vagy a tejszínre esküsznek. Akadnak olyanok, akik szerint ez az étel elképzelhetetlen a jó öreg habarás nélkül, újabban azonban egyre több, jól bevált, lisztmentes tökfőzelékrecept lát napvilágot.
A főzelékre kerülő feltétet illetően is megoszlanak a vélemények, hiszen akár magában is megállhatja a helyét, ahogy húsmentes feltéttel vagy olyan nagy klasszikussal kísérve is finom, mint amilyen a pörkölt vagy a sült virsli.
Akármelyiket is választod, a lényeg, hogy a tököt felhasználás előtt mindig meg kell hámoznod, hiszen a héja meglehetősen vastag ahhoz, hogy párolódás közben megpuhuljon. A magok eltávolítását sem szabad kihagyni.
Tejszínes-kapros tökfőzelék
Hozzávalók:
- 1 nagyobb zsenge tök
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 csokor friss kapor
- 2 dl főzőtejszín
- 3 dl zöldségleves
- 2 evőkanál vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- Só, bors és pirospaprika ízlés szerint
Így készül:
- Apróra vágjuk a hagymát és áttörjük a fokhagymát, majd az olvasztott vajon üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a gyalult tököt, és alaposan összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, és pár percig keverjük.
- Felöntjük a zöldséglevessel, és hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot.
- Lefedjük, és 10-15 percen át pároljuk, időnként megkeverjük.
- Kiveszünk egy keveset a párolt zöldségekből, és a megmosott, felaprított kapor felével, valamint az étkezési keményítővel összeturmixoljuk.
- Visszaöntjük az edénybe, átkeverjük, és amikor sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a főzőtejszínt.
- Beleszórjuk a kimaradt aprított kaprot, megkóstoljuk, és ha kell, sóval-borssal korrigáljuk.
Fotó: Getty Images