Csak hiszed, hogy nem szereted! Így készül a tényleg finom tökfőzelék!

2022. augusztus 27.
Kevesen jönnek lázba egy ínycsiklandónak ígérkező tökfőzelékrecept hallatán, pedig ideje lenne félretenni az előítéleteket: zsenge tökből is lehet finom fogást készíteni!

Bizonyára senkinek sem okozunk meglepetést azzal, hogy a zsenge tökfőzelék lelke a zsenge tök, amivel egész nyáron, de még ősszel is találkozhatunk a piacokon és a zöldségeseknél. Sokféle változatban készülhet a tökfőzelék, abszolút befutó talán nincs is, egy azonban biztos: a kapros-tejszínes verzió egyike a legjobbaknak, ezért a receptjét is érdemes megismerned.

Csak hiszed, hogy nem szereted! Így készül a tényleg finom tökfőzelék!

A tökfélék családja igen népes!

Van, aki szerint a tökfőzelék nem tökfőzelék tejföl nélkül, míg mások a joghurtra, a kefirre vagy a tejszínre esküsznek. Akadnak olyanok, akik szerint ez az étel elképzelhetetlen a jó öreg habarás nélkül, újabban azonban egyre több, jól bevált, lisztmentes tökfőzelékrecept lát napvilágot.

A főzelékre kerülő feltétet illetően is megoszlanak a vélemények, hiszen akár magában is megállhatja a helyét, ahogy húsmentes feltéttel vagy olyan nagy klasszikussal kísérve is finom, mint amilyen a pörkölt vagy a sült virsli.

Akármelyiket is választod, a lényeg, hogy a tököt felhasználás előtt mindig meg kell hámoznod, hiszen a héja meglehetősen vastag ahhoz, hogy párolódás közben megpuhuljon. A magok eltávolítását sem szabad kihagyni.

Tejszínes-kapros tökfőzelék

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb zsenge tök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor friss kapor
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 dl zöldségleves
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • Só, bors és pirospaprika ízlés szerint
Csak hiszed, hogy nem szereted! Így készül a tényleg finom tökfőzelék!

Kaporral és tejszínnel dobhatod fel a tökfőzeléket!

Így készül:

  1. Apróra vágjuk a hagymát és áttörjük a fokhagymát, majd az olvasztott vajon üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a gyalult tököt, és alaposan összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, és pár percig keverjük.
  3. Felöntjük a zöldséglevessel, és hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot.
  4. Lefedjük, és 10-15 percen át pároljuk, időnként megkeverjük. 
  5. Kiveszünk egy keveset a párolt zöldségekből, és a megmosott, felaprított kapor felével, valamint az étkezési keményítővel összeturmixoljuk.
  6. Visszaöntjük az edénybe, átkeverjük, és amikor sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a főzőtejszínt.
  7. Beleszórjuk a kimaradt aprított kaprot, megkóstoljuk, és ha kell, sóval-borssal korrigáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?