Savanykás karalábéleves sok-sok citrommal

2022. augusztus 28.
Ha szereted a savanykás ízeket és egy szuper receptet keresel, ne menj sehova. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja, hogy készül a zsenge karalábéleves sok-sok citrommal, répával és petrezselyemmel.

Habár mindjárt itt a nyár vége, friss zöldségekben nincs hiány, én most egy picit elhanyagolt alapanyagot vettem elő: a karalábét. Mert ki mondta, hogy csak a húslevesbe dobhatjuk? Most egy nagyon zsenge húsmentes karalábélevest főztem belőle.

karalábéleves egy igazi nyári fogás, amit én inkább „lazán” és frissen szeretek készíteni, így nálam sosem kerül bele fűszerpaprika, liszt vagy túl sok tejföl.

Tudom, a vajgaluska őrült jól passzol hozzá, de mégsem szoktam hozzá készíteni, jobban élvezem ilyenkor a friss, szezonális zöldségek természetes vagy a citrom enyhén savanykás ízét, ami ráadásul a nyári melegben fel is frissít.

karalabe-leves-nosalty2nyito

A karalábéleves elkészítése:

A vöröshagymát finomra vágjuk, majd 1 evőkanál olívaolajon megdinszteljük.

Ha puha a hagyma, hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott karalábét, sárgarépát, fehérrépát, zellerszárat, fokhagymát (de bármilyen más, a hűtőben fellelhető zöldség is belefőzhető maradékmentés címén, például paprika, paradicsom, káposztalevél vagy a karalábélevelek), majd pár percig megfuttatjuk a hagymás olívaolajon.

Ezután hozzáöntjük az alaplevet, majd közepes hőfokon elkezdjük főzni a levest, nagyjából 45-50 percig.

Amikor megpuhultak a levesben a zöldségek, fűszerezzük kedvünkre sóval és fekete borssal, facsarjuk hozzá egy egész citrom friss levét, szórjuk meg 2 friss, finomra vágott petrezselyemcsokor zöldjével.

karalabe-leves-nosalty2nyito

Ha tejfölösen szeretjük, adjunk hozzá 3 evőkanál 20%-os tejfölt (opcionális), vagy tálaláskor tegyünk belőle a kimert leves tetejére.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!