Először is nagy köszönet jár annak a bárkinek, aki elsőként készített gombóclevest a világ történetében. Az ötlet, hogy egy tál gőzölgő, melengető, ízes lében még húsos labdacsokat is találjon a kanalazó, egyszerűen zseniális. Főleg olyankor, amikor a belső melegedés a legfontosabb: az őszből télbe hajló időszak borongós napjain tökéletes választás lehet egy gombócleves. Jöjjön most egy nem akármilyen, krémes-savanykás-tárkonyos verzió.
Tárkonyosan, ahogy kell
Az erdélyi ételekben talán már találkozhattunk a tárkonnyal: ez az izgalmas, mégis elhanyagolt fűszernövény utánozhatatlan ízt ad mindennek, mégsem foglalja el magának a teljes aromaterepet.
Tökéletes kiegészítő fűszer, amelytől karakteres lesz bármilyen leves, egytálétel vagy főzelék.
Érdekes módon receptekben gyakran jelenik meg valamilyen savanykás alapanyag mellett: ecet, citromlé, esetleg joghurt kísérheti a fűszert. Erdélyben külön tárkonyecetet is készítenek, ilyenkor a két aroma frigye egy üvegbe zárva várja a kamrában, hogy életet lehelhessen az ételekbe.
A legegyszerűbb húsgombóc
A gombócleves gombóc részét pofonegyszerűen letudhatjuk: a fasírtra hajazó massza aromás lesz a fokhagymától és a petrezselyemtől, a levesben pedig tökéletes állagúra fő majd. Persze arra érdemes odafigyelni, hogy ne rögtön eresszük őket a forró lébe, hanem csak a krumplival együtt, a főzés utolsó 15-20 percében.
Zöldségekkel zsúfoltra főzve
És ha a húsos gombócok jelenléte még nem lenne elég, ne aggódjunk, zöldségekben is bővelkedik a leves. A sárga- és fehérrépa, zeller és burgonya mind hozzáadnak a fogás laktatófaktorához, azaz egyszerűen lehetetlen, hogy egy (vagy két) tányér után éhesen álljunk fel az asztaltól.
Főzzünk erdélyi tárkonyos húsgombóclevest!
A darált húst összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával, reszelt fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel. Ízesítjük sóval, borssal, majd alaposan összegyúrjuk. 20 perce félretesszük, majd nedves kézzel diónyi gombócokat gyúrunk belőle.
Kevés olajon aranysárgára dinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, összeforgatjuk, majd 3 percig pirítjuk.
Felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk tárkonnyal, és addig főzzük, amíg félig(!) puhulnak a zöldségek (nagyjából 10-15 percig).
Ezután mehet a levesbe a kockákra vágott burgonya és a húsgolyók is, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg minden alapanyagunk puhára fő a levesben (nagyjából további 10-15 percig). Legvégül öntsük nyakon fehérborecettel, hogy kellően savanykás legyen. A tejfölt keverjük ki két nagyobb merőkanál levessel, öntsük vissza, majd forraljuk össze.