A tökéletes paradicsomos húsgombóc receptje

2022. október 23. |

Nosztalgikus hangulatban készült el ez az isteni, főtt krumplis paradicsomos húsgombóc. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja nektek a tökéletes receptet.

A klasszikus retró paradicsomos húsgombóc sertéshúsból és sok cukorral készül, mi azonban most kicsit újragondoltuk a receptúrát. A kánikulanapok alatt sokan gondolni sem tudnak a gyomornak (is) megterhelő ételekre, szóval fogtuk a nagy menzás kedvencet, a paradicsomos húsgombócot, és néhány alapanyagot lecseréltünk benne, hogy nyáriasítsuk és könnyítsük.

A darált sertéshús helyett pulykát használtunk, rizs helyett pedig bulgurral gyúrtuk a gombócokat, sőt, a cukrot is messzire elhagytuk a mártásból, hogy önmagában is élvezhessük a paradicsom édes-savanyú ízeit. Nyugi, a főtt krumpli örök.

Így készül a mártás!

A vöröshagymákat megtisztítjuk, majd nagyon finomra vágjuk. Kevés olívaolajon vagy kókuszolajon megdinszteljük, kicsit rápirítunk, majd levesszük a tűzről. A hagyma egyik felét kivesszük egy kis tálba, a másik felét a főzőedényben/öntöttvas serpenyőben hagyjuk, hozzákeverünk 1 teáskanál őrölt pirospaprikát. Ha szépen összefőtt a hagymás fűszerpaprika (pár perc gyakori kevergetés mellett), felöntjük fél deciliter vízzel. Tegyük vissza a hőforrásunkra, majd főzzük össze addig, amíg a víz el nem párolog és össze nem sűrűsödik.

paradicsomos-husgomboc-nosalty

Mehetnek bele a fűszerek: só, bors, babérlevél, lestyán, petrezselyem. Öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, majd ha ragaszkodunk a cukorhoz (én kihagytam, mert szeretem a paradicsom édes-savanyú ízét), adjunk hozzá egy keveset (nagyjából 1 evőkanálnyit).

Ezután mehet hozzá a hámozott egész paradicsomkonzerv is: egy krumplinyomó segítségével törjük hozzá a nagyobb paradicsomdarabokat, majd keverjük össze.

Készítsük el a gombócokat!

A bulgurt egy finom szitán/szűrőn átmossuk, majd egy főzőedénybe tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, picit sózzuk, majd félkészre főzzük. Ne főzzük puhára, hiszen a gombócban is főni fog.

paradicsomos-husgomboc-nosalty

A darált pulykahúst egy keverőtálba tesszük, hozzáütünk egy tojást, beletesszük a félretett pirított hagyma másik felét, a finomra vágott (vagy zúzott) fokhagymát, sóval, borssal, egy teáskanál fűszerpaprikával fűszerezzük, majd megszórjuk finomra vágott friss petrezselyemmel. Végül a kihűlt bulgurt is hozzáadjuk, alaposan összekeverjük. El is készültünk a gombócok alapjával.

paradicsomos-husgomboc-nosalty

Az alaposan összedolgozott alapot tetszőleges, de nagyjából egyenlő méretű gombócokká formázzuk, és a szósszal teli főzőedénybe sorakoztatjuk őket.

Ha megtelt az edény a gombócokkal (nekem nagyjából 20 db került bele), öntsük fel a paradicsommártásos edényt annyi vízzel, hogy ellepje őket. Alacsony lángon, 45-50 perc alatt főzzük puhára a gombócokat, a felesleges vizet pedig hagyjuk elpárologni a szószból.

Kóstoljuk (ha kell még fűszerezzük), majd tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva. Önmagában friss kenyérrel vagy enyhén sós főtt burgonyával együk.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!

A legkrémesebb spenótfőzelék titka

A legkrémesebb spenótfőzelék titka

Van, aki szereti, és van, aki nem. Ez a krémes spenótfőzelék azonban biztos, hogy mindenki kedvence lesz. Hering András, a Nosalty főszerkesztője árulja el a titkát.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró