Egyszerű, de nagyszerű vacsora: reszelt paradicsomos kenyér

2022. október 30.
Paradicsomból főzés és sütés nélkül is készülhet isteni fogás. Ilyen a pan con tomate is, amelyet most Hering András, a Nosalty főszerkesztője készít el nektek.

Amikor a paradicsom különböző elkészítési módjaira gondolunk, talán nem a reszelés lesz az első, ami eszünkbe jut. Pedig a nyár kedvencét igenis le lehet reszelni: ilyenkor egy héjmentes, pépes pürét kapunk. De miért lenne szükségünk erre? Például azért, hogy elkészítsük Spanyolország egyik legszerényebb, mégis leglenyűgözőbb tapasát, a paradicsomos pirítóst, avagy pan con tomatét.

A kulcs: az egyszerűség

Ha elsőre nem fogott meg még a recept, akkor maradj egy kicsit! Mindjárt kiderül a titok. A pan con tomate lényege nem az elkészítés vagy a tálalás, hanem az egyszerűség. Mivel azonban tényleg „csak” egy paradicsomos pirítósról van szó, ezt az egyszerűséget nem szabad hagyni hanyagsággá vagy igénytelenséggé fejlődni.

Mindenképpen válasszunk jó minőségű alapanyagokat, mert ezek biztosítják, hogy a szerény ízek mégis az egyik leggazdagabb tapasélményt adják majd.

Paradicsomot reszelni?

De térjünk rá a reszelőre! Ahhoz, hogy elérjük a tapashoz szükséges paradicsomállagot, erre a konyhai eszközre lesz szükségünk. A paradicsomokat vízszintesen kell félbevágni, majd a vágott felüket kell elkezdeni reszelni.

Csak addig reszeljük, amíg a héjat el nem érjük: lapos tenyérrel mozgassuk a paradicsomot, így kinyerhetjük az összes pépet. Az így kapott pürét ízesíthetjük egy kevés sóval, ha szeretnénk.

reszelt-paradicsomos-kenyer-nosalty3

Ropogós, fokhagymás kenyér

Ahogy a paradicsom, úgy a kenyér esetében is fontos a minőség: egy friss, levegős, ropogós ciabatta például kiváló választás. Az ebből vágott szeleteket olívaolajjal megkenve süthetjük ropogósra serpenyőben vagy sütőben.

Ezek után pedig egy ismerős mozdulatsor következik: a fokhagymás pirítósok technikáját alkalmazva ízesíthetjük a ciabattát, mielőtt rákanalazzuk a paradicsomot.

És tényleg ennyi: 5 (magas minőségű) hozzávaló, minimális idő és energia, és már az asztalra is kerülhet az egyik legfinomabb spanyol tapas. Érjen meg egy próbát!

reszelt-paradicsomos-kenyer-nosalty3

Készítsünk pan con tomatét!

A paradicsomot megmossuk, majd vízszintesen kettévágjuk. Egy reszelőt helyezünk egy nagy tálba (de használhatunk nagy lyukú dobozos reszelőt is). Átdörzsöljük a paradicsom félbevágott felületét a reszelő nagy lyukain, és lelapított tenyérrel a paradicsomot előre-hátra mozgatjuk.

Fontos, hogy az érett paradicsom húsát kell lereszelni, a bőrét nem! Dobjuk ki a paradicsombőrt, a paradicsompépet pedig ízlés szerint ízesítsük sóval.

A felszeletelt ciabattát (vagy más rusztikus, kézműves kenyeret) vágódeszkára fektetjük, meglocsoljuk vagy lekenjünk olívaolajjal, majd előmelegített sütőben (grillfunkción) vagy egy forró serpenyőben ropogósra sütjük 2-3 perc alatt. Akkor lesz tökéletes, ha szélei sötétedni (szenesedni) kezdnek. Vegyük ki a kenyeret a sütőből/serpenyőből, és dörzsöljük be a megtisztított fokhagymagerezdekkel.

reszelt-paradicsomos-kenyer-nosalty3

A kenyérre kanalazzuk rá a reszelt paradicsompépet, locsoljuk meg a maradék extraszűz olívaolajjal, és ízesítsük tengeri sópehellyel. Megszórhatjuk friss fűszernövényekkel is. Azonnal tálaljuk!

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Készítsd el ezt is!