A nyári bableves ereje a fejtett babban, a paradicsomban és a citromban rejlik, na és persze a sok tejfölben vagy joghurtban, amik lágyan krémessé teszik a levest. Ez a bableves abban különbözik a klasszikus bablevesünktől, hogy nem tartalmaz főtt, füstölt húst, így a védjegyévé vált füstös íz helyett a friss, nyári paradicsom teszi édeskésebbé, a frissen facsart citromlé és a tejföl vagy joghurt pedig enyhén savanykássá. Tálalhatjuk forrón, de kicsit pihentetve, langyosan lesz az igazi.
Tipp:
ne felejtsük el belefőzni a zellergumó és a petrezselyemgyökér zöldjét sem, fantasztikus ízt kölcsönöznek bablevesünknek!
Elkészítés:
A babot lefejtjük, leöblítjük, fazékba szórjuk. Ha nehezen birkózunk meg a hüvelyesekkel, éjszakára beáztatjuk. A babot kifejtjük, leöblítjük, fazékba szórjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd egészben hagyjuk őket. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd 2-3 cm-es darabokra karikázzuk vagy kockázzuk őket. A zellergumó és a fehérrépa zöldjét leöblítjük, majd spárgával vagy cérnával összekötjük.
A zöldségeket, a hagymákat és a fejtett babot kevés olajon megfuttatva átkeverjük, majd hozzáadunk 1,5 liter zöldségalaplevet. Beletesszük a fűszernövény-csokrokat, a babérleveleket, egy csipet borsikafüvet vagy kakukkfüvet. Sózzuk, fekete borsot őrlünk hozzá. Először nagy lángon forráspontig melegítjük, majd mérsékeljük a hőt, és közepesnél kicsit enyhébb lángon, lefedve főzzük.
Amikor a bab már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomokat, majd további 15 percet főzzük. Kivesszük a hagymát, a babérleveleket és a fűszernövény-csokrokat a levesből, majd finoman hozzámerjük a leveshez a tejfölt is. A legjobb, ha a tejfölt egy nagy merőkanál forró lével kikeverjük, és úgy öntjük bele, hogy ne legyen csomós, majd újra összeforraljuk.
A zöldségeket, a hagymákat és a fejtett babot kevés olajon megfuttatva átkeverjük, majd hozzáadunk 1,5 liter zöldségalaplevet. Beletesszük a fűszernövény-csokrokat, a babérleveleket, egy csipet borsikafüvet vagy kakukkfüvet. Sózzuk, fekete borsot őrlünk hozzá. Először nagy lángon forráspontig melegítjük, majd mérsékeljük a hőt, és közepesnél kicsit enyhébb lángon, lefedve főzzük.
Amikor a bab már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomokat, majd további 15 percet főzzük. Kivesszük a hagymát, a babérleveleket és a fűszernövény-csokrokat a levesből, majd finoman hozzámerjük a leveshez a tejfölt is. A legjobb, ha a tejfölt egy nagy merőkanál forró lével kikeverjük, és úgy öntjük bele, hogy ne legyen csomós, majd újra összeforraljuk. Fedő nélkül, közepes hő felett, gyakran megkeverve további 4-5 percig főzzük, végül megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, egy darab citrom frissen facsart levével savanyítjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemmel vagy zellerzölddel. Karikázhatunk mellé csípős zöldpaprikát is, de további tejfölt vagy joghurtot is kínálhatunk hozzá.
Friss kenyérrel tálaljuk.