Túrós csusza, ahogy a nagyi készítette – recept!

2023. július 30.
A nagyi isteni túrós csuszájánál valószínűleg lehetetlen finomabbat készíteni, de a Nosalty most egy olyan klasszikus receptet hozott el nekünk, ami bátran felveheti vele a versenyt.
Túrós csusza, ahogy a nagyi csinálta - recept!

túrós csusza (a káposztás tészta mellett) az a magyaros kedvenc, aminek rajongói két táborra oszlanak: vagy cukorral, vagy sósan, szalonnapörccel/borssal eszik kedvencüket, az egyes csoport támogatói között pedig nemigen van átjárás. (Egyes mendemondák szerint létezik olyan, aki egyszerre eszi édesen és sósan őket, de erről nincs konkrét bizonyítékunk.)

Tipp: ha vega vagy, készítsd szalonna nélkül, sőt, vegán, padlizsánpörcös verziónk is van, itt!

Túrós csusza, ahogy a nagyi csinálta - recept!

Túrós csusza, ahogy a nagyi csinálta – recept!

Elkészítés:

A tésztát forrásban lévő, kellőképpen sós vízben, a csomagoláson feltüntetett főzési idő szerint elkészítjük. A túrót villával mozgassuk át, a tejfölt habozzuk, és mindkettőt hagyjuk szobahőmérsékleten. Közben a szalonnát kisebb, de nem túl kicsi kockákra vágjuk, egy nagy vasedényben lepirítjuk, és a belőle kisült zsírból szűrőkanállal kiszedjük.

Túrós csusza, ahogy a nagyi csinálta - recept!

A zsírból, ha túl soknak ítéljük meg, egy pár kanállal szedjünk le

A zsírból, ha túl soknak ítéljük meg, egy pár kanállal szedjünk le. De ha nincs fogyókúrázó, vagy erre érzékeny a családban, akkor hadd maradjon. Ebben pirítsuk meg a leszűrt, főtt tésztát. Egyből tálaljunk: tészta, túró, tejföl, szalonna. Opcionálisan mehet rá egy csipet frissen őrölt bors és fűszerpaprika.

Jó étvágyat hozzá!

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo